VZKŘÍŠENÍ ZÁVODU MÍRU

Můžeme očekávat vzkříšení cyklistického Závodu míru – nyní ovšem v pozoruhodné mutaci.

Cyklistický Závod míru (Wyścig Pokoju, Friedensfahrt, rusky Велогонка Мирy) byl ukončen v roce 2007 po téměř šedesátileté historii. Tradičně se konal mezi městy Praha, Berlín, Varšava, přičemž v roce 1986 se přidal i Sovětský svaz a závodníci startovali z Kyjeva. Trasa tehdy měřila úctyhodných 2 138 kilometrů a zvítězil legendární Olaf Ludwig. Účastnit se prestižního závodu bylo snem každého amatérského cyklisty – nemohl se stát profesionálem a závodit v Tour de France nebo v Giro d’Italia. Závodníci největšího amatérského cyklistického klání v Evropě soutěžili pod myšlenkou zakladatelů z redakcí Rudého práva a Glosu Ludu – oslavit historické květnové dny konce druhé světové války manifestací myšlenky míru a přátelství mezi národy:

„Kdyby československá cyklistika nedala světovému pelotonu nic víc než Závod míru, přesto by měla nehynoucí zásluhu na převratném rozvoji tohoto sportovního odvětví. Květnové etapy s nejušlechtilejším symbolem lidstva – Picassovou holubicí – ve znaku znamenají dnes největší závod amatérů.“
(Michal Jekiel, generální sekretář Mezinárodní cyklistické federace UCI)

Věrni tradici, novodobí organizátoři vzkříšeného Závodu míru si podrží symbol Picassovy holubice. Symbol míru bude nastříkán bílou barvou míru na všechny české Pandury, polské Twardy, německé Leopardy a ukrajinské Té-dvaasedmdesátky. Vozidla vyrazí po startovacím výstřelu z berlínské základny Tempelhof s myšlenkou oslavy míru a přátelství na etapový závod, který bude mít cíl na kyjevském Hostomelu. Všichni jsme srdečně zváni lemovat trasu s mávátky a s hlasitým povzbuzováním. Dáme tak najevo, že otázka míru nám není lhostejná.

Kdyby v průběhu závodu začal některý závodník střílet, nelekněme se; to se jen na obzoru objevil mír ohrožující divák s vystrčenou holou, špinavou, nejspíše ruskou zadnicí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.