VŠICHNI JSME ŽIDÉ

29.9.2019 14:25 VŠICHNI JSME ŽIDÉ
„Kennen Sie einen Juden ? Nein ?! Mieten Sie einen !“, hlásá webová stránka projektu Evropské akademie Janusze Korczaka pod názvem Rent a Jew.
Známe mnoho vtipů o policajtech a s mnoha policajty jsme se potkali. Známe mnoho vtipů o politicích a s několika politiky jsme se setkali. Známe mnoho vtipů o Židech a nepotkali jsme žádného Žida. Že není skutečnosti nic vzdálenější, netušíme.
Projekt Najmi si Žida rovněž předpokládá, že jen velmi málo z nás zná Žida osobně a proto umožňuje setkání mezi Židy a Nežidy, tzv. Gójimi. Pronajmout si Žida umožňuje mluvit mezi sebou místo toho, abychom mluvili „o nich“. Je to vůbec možné, není to nekorektní ? Autoři projektu výslovně uvádějí:
„Rent a Jew ? Menschen mieten ? Darf man sich so nennen ? Eine klassische Einstiegsfrage bei unseren Begegungen. Wir glauben, dass Humor gemischt mit ein bisschen Chuzpe das beste Mittel ist, um ins Gespräch zu kommen.“
Humor, smíchaný s trochou chucpe (zlostí, otrlostí, cynismem, nepochopitelnou kuráží, dovoleností spojenou s arogancí, prostě něčím, co žádné slovo v žádném jazyce nemůže plně vyjádřit), vypadá takto:
Všichni jsme Židé. Naši společní předkové žili podle propočtů Josepha Changa (Modeling the Recent Common Ancestry of All Living Humans, The Nature, 9.2004) ještě kolem roku 1200 n.l. Všichni jsme potomky Abraháma, Izmaela, Izáka a Jákoba. Matematický model velkých čísel Chang založil na skutečnosti, že čím dále do minulosti se díváme, tím vyšší je pravděpodobnost, že najdeme někoho, kdo je společným předkem nás a našeho souseda. Za použití této logiky je jen otázkou, zda použijeme židovské pravidlo mother’s mother’s mother a jak daleko do minulosti se podíváme, než najdeme společného předka.
Známe nějakého Žida ? Ne ?! Tak se podívejme zrcadla !
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.