VÍRA VE VÍTĚZSTVÍ

Kolikrát jsme již slyšeli z úst prezidenta Ukrajiny různé variace prohlášení „Я вірю в перемогу !“, aby je po něm opakovali ti v druhém a dalším sledu, tentokrát ministr obrany:
„Ми тримаємо стрій і готуємось до перемоги.“
(O.Reznikov, 17.8.2022)

Indiáni také věřili ve vítězství. Země byla jejich, takže se bránili loupeži. Srdce měli vášnivá, rozum jim říkal, že stojí na straně práva, nebylo zbytí, než uchopit tomahawky a oštěpy a postavit se dobyvatelům s vírou ve vítězství. Neznali jsme jejich jazyk, takže i kdybychom seděli na válečné poradě v náčelníkově stanu, neslyšeli bychom všechna oprávněná zdůvodnění, proč vyhnat bílé psy ze své země.

Indiání se tak dlouho bránili, až skončili v rezervacích. Řečeno dnešním jazykem, Indiáni takticky ustoupili, aby zaujali vítěznou pozici.

Až Zelenskyj vyjde ze svého stanu a zahrozí tomahavkem směrem na východ, začne příprava k taktickému vítězství. Ukrajinská vojska takticky ustoupí k západnímu břehu Dněpru, aby zaujala vítěznou pozici. Vášnivá srdce budou plná zloby a rozum jim podá odůvodnění. Budou se bránit tak dlouho, až –

V této paralele je skryta dvojjediná role amerického dobyvatele. Nezáleželo mu na Indiánech, nezáleží mu ani na Ukrajincích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.