ČTVRTÝ ODBOJ

Odbojáři a spřízněné duše vědí, že existoval první odboj, druhý odboj a třetí odboj. Zatímco nepřítelem členů prvního odboje byl monarchismus, nepřítelem členů druhého odboje byl fašismus a nepřítelem členů třetího odboje byl komunismus. První odboj se svým dílem zasloužil o demontáž Rakousko-Uherska, druhý odboj o demontáž protektorátu Böhmen und Mähren a třetí odboj se svým dílem zasloužil o demontáž Československé socialistické republiky. Členové odboje měli ideově jasno, co chtějí odstranit a proč to chtějí odstranit, zmapovali nedostatky existujícího režimu a aktivně proti nim vystupovali. Nemohli očekávat, že se tehdejší režim zhroutí sám, museli aktivně chodit do střetů.

Čtvrtý odboj nebude jiný. Členové čtvrtého odboje budou mít ideově jasno, co chtějí odstranit a proč to chtějí odstranit. Zmapují nedostatky stávajícího režimu a budou aktivně proti nim vystupovat. Nebudou očekávat, že se současný režim zhroutí sám, budou aktivně chodit do střetů.

Členové čtvrtého odboje se mohou inspirovat v ideových východiscích svých předchůdců. Zda mají blíž k boji proti monarchismu, fašismu či komunismu. Jakkoli tato otázka zní jednoduše, odpověď je pro opravdového ideového guru čtvrtého odboje nesnadná. Může se ukázat, že nepřevládá ani jedno, ani druhé, ani třetí, a že čtvrtý odboj bude veden vyváženě z pozic antimonarchismu, antifašismu i antikomunismu, přičemž ze všech tří nepřátelských ideologií si i přesto vezme něco pozitivního.

Z monarchismu nezřízenou touhu ovládat zemi pomocí dekretů a krizových zákonů, z fašismu pak krvelačnou touhu ponížit a vydrancovat Rusko a z komunismu nepotickou touhu učinit se vyvolenými. Podpořme ideového guru čtvrtého odboje. Koho ? Pozorujme, analyzujme, syntetizujme během zbývající části roku. Bude-li na konci roku komu přát, popřejme P.F. 2023.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.