EXPORT DEMOKRACIE

Poctivá odpověď na otázku, zda by T. G. Masaryk dokázal úspěšné vést Čínu, by nám pomohla zjistit, nebo alespoň věrohodně odhadnout, co s námi bude. Je pro naše přežití nezbytné mít úctyhodné mravní ideje ? Nebo je pro naše přežití nezbytná schopnost zajistit úctyhodný ekonomický růst ?

Představme si generálního tajemníka Komunistické strany Číny Tomáše Gariqua Masaryka, jak na plenárním zasedání ústředního výboru po schválení historického prohlášení, které ho staví na úroveň Mao Ce-tunga, drží projev:
„Náš politický úkol je vybudovat Čínu demokratickou. Mluví a píše se v celém světě o krizi demokracie, o krizi parlamentarismu. Oč běží, co se politicky děje?
Vláda všech nad všemi, to, že každý občan může opakovat sebevědomé slovo francouzského despoty: ‚stát jsem já‘ nebo skromněji já také jsem státem – to je problém demokracie. Taoismus, buddhismus i konfucianismus se vyvíjely mnohá tisíciletí – demokracie teprve od konce 18. století, a proto moderní demokracie jsou nehotové a vlastně jenom pokusy o demokracii.
Jsem demokrat z přesvědčení a přijímám dané potíže demokratismu; není státní formy bez slabosti, to právě tkví ve věci. Naše nesnáze prýští z vysokého požadavku demokracie, žádající občanstvo v pravdě politicky vzdělané, voličstvo uvědomělé – muže i ženy.
Opravdové demokracii nestačí instituce, ona potřebuje lidí, lidí živých, tedy lidí věřících v poslání svého státu a národa, lidí spojených ideou; naší demokracii nestačí pouze technické školení úřednictva a vojska, naše demokracie je mravním úkolem životním nejen úředníků a vojáků, nýbrž všech rozmyslných občanů a občanek a v prvé řadě zástupců občanstva, jeho vůdců.“
(gen.tajemník KSČ Tomáš Garique Masaryk)

Po několikaletém snažení Masaryka dostát pověsti druhého Maa se Čína hroutí. Na dalším plenárním zasedání ústředního výboru drží Masaryk další řeč:
„Pánové, prodělali jsme zase jednou volby. Jimi voličstvo v ohromné většině se zachovalo klidně a dalo najevo, že od svých představitelů si přeje práci klidnou. Pokud dovedu pozorovat, a pozoruji bedlivě, neprojevuje se ve voličstvu nespokojenost, neboť není k ní příčiny – ale jsou lidé, kteří veřejnost otravují a anarchizují. Je charakteristické, že v tom mají vedení lidé, jimž republika svěřila vážné úkoly, které však nedovedli vyplnit. Není pravda, že se odstraňují odpůrcové političtí – odstraňují se a musí ustupovat z veřejného života lidé korumpovaní.“
(gen.tajemník KSČ Tomáš Garique Masaryk)

Následuje výčet osob, které musejí být odstraněny z veřejného života stětím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.