ČIPY MÍSTO ROUŠEK

Přemýšleli jsme důkladněji, proč vznikla krize v dostupnosti čipů pro automobilový průmysl ? Možná ano a získali jsme odpovědi, které nás uspokojily, nebo možná ano a získaly jsme odpovědi, které nás pobavily.

Světovým lídrem ve výrobě čipů je taiwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Přestože zaměstnává celosvětově přes 56 tisíc lidí, většinu z nich netvoří operátoři linek, kteří spouštějí, řídí a zastavují stroje. S největší pravděpodobnosti covidem onemocněli roboti a rozkašlali se, čímž znehodnotili veškerou produkci. Další možností je, že onemocněl vrátný a zapomněl si v kapse klíče od zavřené hlavní brány.

Vedení TSMC se proto v květnu 2020 rozhodlo vybudovat náhradní továrnu v americké Arizoně a výstabu zahájilo v letošním roce s výhledem dokončení v roce 2024. Důvodem takové dlouhé lhůty vystavby je pravděpodobně fakt, že se taiwanští zedníci neporadili s čínskými zedníky, kteří vybudovali wu-chanskou obří nemocnici za čtyři dny. Lze namítnout, že nemocnici nelze srovnávat s robotizovanou továrnou na výrobu čipů, což je pravda – nechat si píchat injekci robotem bychom asi nechtěli.

Dalším argumentem může být fakt, že jedna továrna na výrobu čipů může stát až 20 miliard dolarů. Na to každý nemá, zejména automobilky, a to ani, když se spojí do investičního konsorcia. To raději poletí s Muskem na Mars.

Tak nám v České republice nezbývá než čekat, až nějaký studentský start-up osloví zásobovací oddělení mladoboleslavské Škody, že ukončí výrobu roušek a začne s výrobou čipů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.