NCHI

„Rejstřík trestů vede evidenci fyzických a právnických osob pravomocně odsouzených soudy v trestním řízení a dále evidenci jiných významných skutečností pro trestní řízení, pokud tak stanoví tento nebo jiný zákon.“
(Zákon č. 269/1994 Sb., § 2, odst. 1)

Klíčová je formulace „a dále evidenci jiných významných skutečností pro trestní řízení, pokud tak stanoví tento nebo jiný zákon“. V našem výpisu z rejstříku trestů se vedle pravomocných odsouzení mohou vyskytovat také jiné významné skutečnosti. Jak mohou tyto jiné významné skutečnosti vypadat, naznačuje Unie pro svobodu slova (Free Speech Union) a dává jim pojmenování NCHI (Non-Crime Hate Incidents):
„NCHI is any non-crime incident which is perceived by the victim or any other person to be motivated by hostility or prejudice.”

Nepřátelství (hostility) je definováno jako zlá vůle (ill-will), špatný pocit (ill-feeling) a nelibost (dislike). Předsudek (prejudice) je předsudek.

Spácháme skutek, který není trestný (NCHI), tehdy, je-li obětí nebo kýmkoli jiným skutek vnímán jako zlá vůle, má-li z něho špatný pocit a nese-li ho nelibě či trčí-li z něho předsudek. Ruku na srdce, nejsme-li od přírody všeobjímající sluníčka, pácháme různé NCHI od rána do večera. Tu nad studenou kávou v ranním bistru, tu v přeplněné tramvaji, pak na pracovní schůzi nad nesmyslnými úkoly, večer nad školními známkami dětí a v noci nad migrénou partnerky. Sypeme ze sebe NCHI jako na běžícím pásu. Máme-li tu smůlu, že se u nich vyskytne osoba, která má hypertrofovanou vnímavost a vnímá, až se jí od hlavy práší, jsme nahraní.

Seznam našich NCHI jako jiných významných skutečností bude v rejstříku trestů tak dlouhý, že se ani nevejde do budovy. Nezbyde nám, než vnímat snahu o naši kriminalizaci jako zlou vůli, mít z ní špatný pocit a nést ji nelibě. Evidenci jiných významných skutečností označíme za předsudek a pošleme ji zlovolně do háje.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.