DEOFFSHORIZACE

Pod titulkem „Деофшоризация продолжается. На очереди Швейцария и Нидерланды“ ruský zdroj analyzuje aktuální snahu ruského ministerstva financí:
„Министерство финансов продолжает безукоризненно выполнять поручение Владимира Путина по деофшоризации российской экономики, пересматривая и расторгая Соглашения об избежании двойного налогообложения (СИДН) с государствами, куда российский бизнес привык выводить деньги.“
(RussiaPost, 2.3.2021)

Devět z deseti nás řekne, že smlouvy o zamezení dvojímu zdanění jsou správná věc. Jako podnikatelé, sídlící v jednom státu a podnikající v jiném státu, bychom nechtěli platit jak daň v sídelním státu, tak daň ve státu, kde podnikáme. Ministerstvo financí eviduje 92 platných smluv o zamezení dvojímu zdanění (Double Tax Treaty) a na dalších se jistě pracuje, neboť je to správná věc. Dodejme, že to také považujeme za správnou věc, je-li v sídelním i podnikatelském státu stejná sazba daně. V tom je ovšem zakopaný pes.

Náš domovský stát může být Česká republika a také v České republice podnikáme a platíme daň 19%. Pak si najmeme nebojácného účetního, který si zaťuká na čelo a donutí nás přesídlit firmu z domovského státu do jiného státu, který se tak stane sídelním státem a ve kterém se platí daň 5%. Daňovému úředníkovi zamáváme před očima smlouvou DTT a za peněžní rozdíl v dani odcestujeme i s účetním na roční prodloužený víkend na Bahamy.

Článek na RussiaPost uzavírá:
„Так, в прошлом году сеть гипермаркетов ‚Лента’ сменила прописку, переехав с Кипра на остров Октябрьский в Калининграде.“

Jelikož všechno špatné přichází z Kremlu a jelikož máme nešťastnou povahu všechno špatné nasát jako houba, lze očekávat, že Kaufland, Ahold, Tesco, Lidl, Penny, Makro, Globus a Billa přeregistrují svá sídla do Aše a ašský daňový úředník spráskne ruce, kolik má práce.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.