NORMÁLNÍ DLE NORMY

27.6.2020 18:02 NORMÁLNÍ DLE NORMY
Kolikrát už jsme v životě řekli: To není normální !
Ať už to, co jsme hodnotili, bylo jakkoli nenormální, vzato přísně logicky, nenormální je to, co se vymyká normě. Nenormální je chleba, vyrobený v rozporu s normou na chleba. Nenormální je most, zkonstruovaný v rozporu s normou na mosty. Nenormální je jakákoli věc, vyrobená nebo zkonstruovaná v rozporu s normou na tu věc. Tam, kde normy nejsou definované, nenormální je to, co nadpoloviční počet hodnotitelů považuje za vyrobené nebo zkonstruované chybně. Nepsaná norma vzniká hodnocením většiny. Většina rozhoduje, co je normální a co normální není. Na konkrétním příkladu si můžeme demonstrovat nepsanou normu.
Řekněme, že považujeme za normální, že člověk se živí prací. Psaná norma neexistuje. Nemůžeme použít normu, abychom si ověřili, že živit se prací je normální. Musíme normu nahradit hodnocením většiny. K 1.1.2020 z 10 693 939 obyvatel České republiky se mohlo živit prací 6 912 438 občanů ve věku mezi 15 a 65 lety, z nichž skutečně pracovalo 5 258 779. Tvrzení, že člověk se živí prací, tedy potvrzovalo svým reálným životem 76% lidí. Můžeme považovat za prokázané, že normální je živit se prací.
V jiném příkladu považujeme za normální, že muž a žena uzavírají manželství. Psaná norma nexistuje. Nemůžeme použít normu, abychom si ověřili, že uzavírání manželství je normální. K 1.1.2020 z 10 693 939 obyvatel České republiky mohlo vytvořit manželství 8 581 493 občanů, starších 18 let. Rodinu, tvořenou mužem a ženou, tvořilo 4 033 302 lidí. Tvrzení, že muž a žena uzavírají manželství, tedy potvrzovalo svým reálným životem pouze 47% lidí. Můžeme považovat za prokázané, že je nenormální, že muž a žena uzavírají manželství.
Až budeme zase rozhořčeni, cože je to nenormální, spočítejme si nejprve normu. Ať víme, že je (ne)normální, že muži menstruují, že se nám líbí rasový mix a že bytostně nesnášíme Putina.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.