KRYSÍ OSUD

29.12.2019 19:34 KRYSÍ OSUD
Databáze australského ministerstva životního prostředí Species Profile and Threats Database u živočišného druhu Melomys rubicola v kolonce status uvádí: „Listed as Extinct“. Na tom by nebylo nic neobvyklého, stejný komentář by ve statusové kolonce měl i mamut nebo tygr šavlozubý, zajímavější je nejpravděpodobnější důvod vyhynutí:
„Seawater inundation offers the most plausible explanation for the marked loss of herbaceous cover on Bramble Cay. This inundation event may be caused by strengthening in the intensity of La Niña conditions until at least 2012, which has been linked to anthropogenic climate change, specifically the increase in global mean temperature.“
Přeloženo do srozumitelštiny, krysa Melomys rubicola vyhynula kvůli klimatickým změnám.
Máme první případ, kdy někdo vyhynul v důsledku zvyšování průměrné světové teploty. Nacházíme se v okamžiku čekání na to, kdo bude druhý v pořadí. Nebo se nacházíme spíše v okamžiku zostřeného boje za nezvyšování průměrné světové teploty.
Nemá-li krysa, žijící na ostrově o rozloze necelých 5 hektarů, možnost křížit se s jinými členy svého druhu a zvyšovat si svoji odolnost k přežití, čeká ji nemilosrdný osud vyhynutí. Měla-li by tu možnost, naučila by se například lépe hospodařit s omezenou zásobou potravy, možná by se naučila plavat nebo by získala jinou schopnost, jak se vyrovnat s nástrahami prostředí, ve kterém žije. V aristokratické komunitě nemá šanci.
Měli-li bychom jako lidský druh, žijící na zemské souši o rozloze necelých 1,5 triliónů hektarů, možnost křížit se jen se členy svého názorového druhu, naše odolnost k přežití by záhy vedla k nemilosrdnému osudu vyhynutí. Nenaučili bychom se lépe hospodařit s naší mozkovou kapacitou, nenaučili bychom se plavat v různorodých názorových proudech a nezískali bychom jiné schopnosti, jak se vyrovnat s protiargumenty. V aristokratické komunitě bychom neměli šanci.
Bude-li nás zajímat výhradně průměrná teplota, případně uhlíková stopa, čeká nás osud krys.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.