OZNAČOVÁNÍ DEZINFORMACÍ

10.9.2019 18:15 OZNAČOVÁNÍ DEZINFORMACÍ
Na otázku, zda stačí dezinformační weby monitorovat, odpovídá odborník na dezinformace:
„Rozhodně by se s dezinformačními weby mělo dělat více. Dosavadní praxe, kdy jsme s nimi nic moc nedělali, není úplně prozíravá. Tyto weby získávají stále širší publikum. Na nějakých konferencích jsme si s kolegy říkali, že bychom je mohli označovat stejně jako tabákové produkty.“
(Jakub Kalenský, iDnes, 17.8.2019)
Označování tabákových produktů upravuje vyhláška č. 261/2016 Sb., o tabákových výrobcích: obecné varování „Kouření zabíjí – přestaňte nyní“ a informační sdělení „Tabákový kouř obsahuje přes 70 látek, které prokazatelně způsobují rakovinu“ o šířce nejméně 20 mm musejí být umístěny na bočních stranách krabičky, musejí být vytištěné černým tučným písmem Helvetica se zachováním výchozího nastavení proložení znaků, kterým je měřítko 100% a mezery normální, na bílém podkladu, a bodová velikost písma musí být taková, aby příslušný text zabíral co největší část povrchu pro něj vyhrazeného (§ 10). Na krabičce musí být také na 65% přední a zadní strany umístěno kombinované zdravotní varování o velikosti minimálně 44 x 52 mm ve formě zvoleného textového varování (např. „Kouření je příčinou rakoviny plic v 9 z 10 případů“ nebo „Kouření zvyšuje riziko oslepnutí“, atd) s odpovídající barevnou fotografií v provedení čtyřbarvotisku CMYK, kde všechny prvky v černé barvě musí být C0, M0, Y0 a K100 a prvky v teplé žluté barvě musí být C0, M10, Y100 a K0 (§ 12, § 13).
V podobném duchu lze navrhnout označování dezinformačních webů.
Obecné varování „Čtení dezinformačních webů zabíjí – přestaňte nyní“ a informační sdělení „Mediální kouř obsahuje přes 70 látek, které prokazatelně způsobují demenci“ o šířce nejméně 20 mm by mohly být umístěny na bočních stranách obrazovky. Jelikož jsme liberálové, netrváme na černé tučné Helvetice.
Na přední a zadní straně obrazovky by mohlo být umístěno kombinované mediální varování ve formě zvoleného textového varování (např. „Nedůvěra v ČT je příčinou demence v 9 z 10 případů“ nebo „Slepá víra zvyšuje riziko oslepnutí“, atd) s odpovídající barevnou fotografií v libovolném provedení, pouze s vyloučením jásavých barev.
Lze důvodně očekávat, že konzumace dezinformací se radikálně sníží ve prospěch navýšení konzumace piva. Na nějakých konferencích jsme si nad ránem s kolegy říkali, že by to mohlo fungovat.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.