MÁM ČÍSLO, TEDY JSEM

7.9.2019 17:20 MÁM ČÍSLO, TEDY JSEM
„Zápis rodného čísla do občanského průkazu se ukončuje dnem 31. prosince 2019.“
(Zákon č. 424/2010 Sb., čl.IX Přechodná ustanovení)
Lhůta bude zřejmě prodloužena do 31. prosince 2022 z důvodu, že řada orgánů veřejné moci není na změnu připravena, nicméně trvá vize, že „v souvislosti s budováním soustavy základních registrů a naplňováním obecné vize, týkající se postupného utlumování rodných čísel jako jednoznačných identifikátorů fyzických osob“ každý z nás obdrží tzv. bezvýznamový identifikátor, který nahradí naše rodné číslo. Povinnost znát svůj bezvýznamový identifikátor mít nebudeme, protože bezvýznamový identifikátor bude neveřejný a bude sloužit výhradně pro elektronickou komunikaci mezi informačními systémy orgánů veřejné moci.
Zastaví-li nás policista a zeptá-li se nás na naše rodné číslo, pokrčíme rameny. Zeptá-li se nás na náš bezvýznamový identifikátor, taktéž pokrčíme rameny. Tím to však neskončí. Při žádosti o důchod pokrčí rameny správa sociálního zabezpečení, nedejbože abychom byli nezaměstnaní a žádali o podporu, opět bychom byli pokrčeni. Pokrčit rameny by mohli i soudci, soudící naše údajné, bezvýznamově identifikované daňové delikty, a pokrčit rameny by mohli po totálním vyklizení našeho bytu i exekutoři za naše údajné, bezvýznamově identifikované dluhy.
„Ztotožnění osoby bude prováděno prostřednictvím jiných údajů než rodného čísla, zejména prostřednictvím kombinací více údajů (jméno, datum narození, adresa místa trvalého pobytu) a zejména prostřednictvím údaje o čísle a druhu dokladu totožnosti.“
Jelikož máme slušně našlápnuto k utlumování dalších údajů, například datumu narození (na daný věk se rozhodně necítíme), adresy trvalého pobytu (koupili jsme si parcelu na Měsíci), pohlaví (ráno jsme mužem, v poledne ženou a večer se cítíme tak nějak povšechně), fotografie (že jsme oškliví, je diskriminační), propadneme se s bezvýznamovým identifikátorem do identifikované bezvýznamovosti.
Habeo numero, ergo sum.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.