PRAVDY A FAKTA

20.8.2019 17:32 PRAVDY A FAKTA
„Měli (bychom se) věnovat také našemu domácímu životu, opravdovému, reálnému a faktickému. Je to kvůli tomu, že se drasticky mění poměr mezi tím, co víme na základě zprostředkované zkušenosti a co víme na základě vlastní zkušenosti. Kdysi člověk co si sám nezměřil, neodpozoroval, tak nevěděl. Dneska si neodpozoruje a nezměří nic a věří všemu, co si někde přečte.“
(Ladislav Jakl, 10.8.2019)
Ač si to nepřipouštíme, s drasticky změněným poměrem mezi zprostředkovanou a vlastní zkušeností se potýkáme s nadsázkou každou vteřinu našeho života. Jak se s tím potýkáme, lze demonstrovat na aktuální události:
10. srpna 2019 nad ránem se něco stalo v Metropolitan Correctional Center v New Yorku. Nikdo z nás v cele s Jeffrey Edwardem Epsteinem nebyl, tudíž nikdo z nás nemůže vědět, co se stalo. Mluvčí MCC Lee Plourde oznámil, že Epstein byl převezen na pohotovost, kde byl následně prohlášen za mrtvého.
Vzápětí zprávu převzaly tiskové agentury, od tiskových agentur zprávu převzaly televize, rádia, noviny a internet a od nich jsme zprávu převzali my: Epstein is dead.
Je to fakt (nepřesně: pravda) ? Je to výmysl (nepřesně: lež) ?
Rusové se kdysi pojistili proti pochybnostem nabalzamováním těla a jeho veřejným vystavením. U vchodu do mauzolea stála Naděžda a každému skeptikovi oznámila: Je to opravdu Vladimír Iljič, na vniřní straně stehna má mateřské znamínko velikosti sovětského rublu.
Každý z nás si může věřit, čemu chce. Jen ti z nás s vírou, opřenou o vlastní zkušenost, mohou pravdu/lež proměnit ve fakt/výmysl. Zda je Epstein mrtvý, někdo fakticky ví, ale my to fakt nejsme.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.