BUCHTY S MÁKEM

29.5.2019 18:20 BUCHTY S MÁKEM
František Palacký sepsal české dějiny paradoxně německy pod názvem Geschichte von Böhmen a až v roce 1848 vydal české Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě. V revolučním roce se svým austroslavismem začal veřejně vymezovat vůči Němcům. Na to obdržel dopis Eine deutsche Antwort an den Slaven Palacky od jistého Moritze Wagnera, v němž mj. stálo:
„Böhmen ist seiner Natur und geographischen Lage nach ein wesentlicher Bestandteil Deutschlands. Seine Gebirgszüge scheiben es nicht überall vom Boden, welchen auschlieslich deutsche Völker bewohnen. Das Land ist Fleisch von unserem Körper, eine Pulsader, die an unser Herz hereinreicht, und seine Trennung wäre eine Verstümmlung unseres eigenen Leibes. Die Geschichte gibt uns von den ältesten Zeiten an ein Recht an diesen Boden. Die Czechen sind nicht die Urbewohner Böhmens gewesen.“
Dnes si o tom můžeme myslet, že je to scheisse, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat.
Své si o tom mohou myslet Menschen ve městě Prag, Budweis, Pilsen, Karlsbad, Aussig, Reichenberg, Königgrätz, Pardubitz, Olmütz, Ostrau, Brünn, Zlin i Iglau. Kdo chce, může se vztekat, jinému je to egal (fuk) a někdo se třeba smiřuje s nevyhnutelným. Na Evropu euroregionů bylo zaděláno dávno, těsto kyne a vdolky na evropském pekáči budou brzy hotové. A možná budou víc než vdolky.
Možná budou plněné buchty.
S černým mákem. Brötchen mit schwarzem Mohn.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.