POHŘEBISMUS

30.1.2019 17:14 POHŘEBISMUS
Jako dítě jsem zažil ještě tradiční pohřeb. Tradiční ve smyslu vypravení pohřebního průvodu, v jehož čele se vezla zdobená rakev s dědou a jenž šel z rodného statku až do dva kilometry vzdáleného kostelního hřbitova, kde byl děda i se zdobenou rakví uložen do země. Byl to také poslední tradiční pohřeb, který jsem zažil. Všechny další pohřby pak už končívaly v krematoriích (prach jsi a v prach budeš navrácen).
Kdyby byl děda Židem, dvoukilometrový pohřební průvod by nahradila krátká cesta z přípravny k jámě a zdobenou rakev by nahradila rakev z nehoblovaných prken (prach jsi a v prach se navrátíš).
Přestože se víc a víc spaluje (mrtví jsou v prach navráceni, nikoliv aby se v prach navrátili), přesto se najdou pravověrní služebníci slova Božího („V potu tváře budeš jíst svůj chléb, dokud se nevrátiš do země, z níž jsi byl vzat. Prach jsi a v prach se navrátiš.“, Starý zákon, Genesis, První hřích, verš 19). Říkají si recomposers (kompostovači).
„Recompose offers an alternative choice to cremation and conventional burial methods, with a process called ‚recomposition‘. This natural process gently converts human remains into soil, so that we can nourish new life after we die.“
(Katrina Spade, zakladatelka a generální ředitelka kompostovačů)
Navracení v prach je dovedeno téměř k dokonalosti, mrtví jsou uloženi do dýhové či bambusové pohřební krabice a pohřbeni v přírodě. Nebožtík se nejen v prach navrátí, on se v prach navrátí ekologicky a užitečně, neboť jeho tělo zkypří půdu a dodá jí živiny pro nový život. Není daleko doba pro další -ismus, může se jmenovat třeba ‚pohřebismus‘. V zájmu záchrany planety se ekologicky vytřídíme a beze zbytku se navrátíme v prach.
Svlékneme se do ekologického naha a lehneme si na místo budoucího záhonku růží.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: POHŘEBISMUS

  1. Jeynxr napsal:

    simvastatin mirror – tricor amazement lipitor too

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.