SPEKULACE

29.1.2019 18:30 SPEKULACE
Trestný čin „spekulace“ zažil v roce 1990 krátký proces: ve sněmovním tisku č. 325 bylo navrženo § 117 z trestního zákonu vypustit včetně nadpisu, přičemž v důvodové zprávě bylo stručně uvedeno, že „proti skutkové podstatě trestného činu spekulace byla uplatňována již v minulosti řada námitek“ (přičemž příklady námitek nebyly uvedeny) a že „v nových hospodářských podmínkách ustanovení o spekulaci nemá v trestním zákoně místo“ (přičemž náhradní ochrana proti spekulaci nebyla uvedena) a že „neoprávněné provozování obchodní činnosti bez příslušné registrace bude možno postihnout jako neoprávněné podnikání“ (tj. bude-li mít zloděj na okrádání řádnou registraci, půjde o oprávněné podnikání) a že „jednotlivé případy prodeje věci se ziskem, aniž byla zaplacena daň z příjmu, budou postižitelné jako delikty daňové“ (tj. zaplatí-li zloděj daň z krádeže, bude nepostižitelný).
S uvedeným odůvodněním a bez jediné připomínky ze strany poslanců byl na 28. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 2. května 1990 trestný čin spekulace z trestního zákona vypuštěn. Čin spekulace se stal legitimním. Jako by to bylo nesporné.
Jádro sporu tkví v definici spekulace. Podvědomě spekulaci odsuzujeme jako něco nemravného, nečestného a nepatřícího do slušné společnosti. Přitom Zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, definoval spekulaci takto:
„Kdo si opatří nebo přechovává předměty potřeby ve větším rozsahu nebo předmět větší hodnoty v úmyslu je se ziskem prodat nebo směnit anebo získat jinou výhodu, nebo kdo takovou činnost zprostředkuje, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.“
(§ 117, odst. 1, trestní zákon, 1961)
O mravnosti, čestnosti či slušnosti tu není ani slovo.
Ti, kteří obhajují trestnost spekulace, by v zájmu ochrany mravné, čestné a slušné společnosti paragraf 117 raději nahradili textem:
„Kdo si opatří nebo přechovává předměty krátkodobé potřeby jako hedge bonds, futures, forwards, swaps a jiné deriváty, bude na klopě povinně označen výšivkou ‚Je suis un spéculateur‘ a bude mu ve společenských prostorech vymezena potemnělá zadní lavice.“
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.