SPOUŠTĚCÍ PRÁH

29.10.2018 18:10 SPOUŠTĚCÍ PRÁH
Sálim obdržel – neúmyslně symbolicky v den, kdy Češi spolu se Slováky slavili stoleté výročí vzniku společné státnosti – časový harmonogram opatření pro rok 2019. Z harmonogramu vyplynulo, že režim RtF má status „until further notice“, což prakticky znamenalo, že režim již nebude odvolán.
Pro Sálima to rovněž znamenalo, že území České republiky patrně už nikdy neopustí. Pocity z toho měl rozporuplné – na jednu stranu byl rád, že tu dožije v bezpečí, na druhou stranu ho trápilo, že už nikdy neuvidí rodinu a příbuzné, pokud oni nepřicestují za ním. Z bezpečnostních důvodu to bylo víceméně vyloučené.
Ochrana jižních hranic Evropské unie se stala zbytečnou. I kdyby již ode dneška nepřekročila hranici jediná nelegální noha, cíl migrační vlny byl splněn – „trigger threshold“ byl překročen. Počet přesídlených osob byl již dostatečný na spuštění následující fáze. Také bylo jasné, že migrační vlna může být kdykoli ukončena. Další navyšování počtu přesídlených by naopak mohlo vyvolat nežádoucí turbulence a chaos, negativně ovlivňující průběh nové fáze. To vše za předpokladu, že se evropské vlády neodhodlají ke koordinovanému masívnímu odsunu přesídlených osob, což bylo téměř nemožné.
Spuštěná fáze pod názvem „dispersal wave“ se bude vyznačovat časovou neurčitostí, odtud „until further notice“ pro Sálima a jeho tým. Přestože Sálim nemá a nikdy nebude mít od těch, kteří finančně stojí v pozadí, kompletní obraz o tom, co se děje, opakovaným skládáním jednotlivých barevných skel, jako by to byly hologramy, se snažil znovu a znovu vytvořit vitráž, přes kterou by pustil do své mysli osvobozující světlo. Marně.
Sálim drží režim RtF a držet ho bude až do konce života.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.