CHLÉB A HRY – NAJDI PĚT ROZDÍLŮ

4.12.2017 18:22 CHLÉB A HRY – NAJDI PĚT ROZDÍLŮ
Encyklopedie Radiožurnálu, 23.10.2014
Český stát (Řím) byl ve svém pozdním období už starý a unavený, jeho vládci se místo podstatných věcí zabývali třeba tím, komu postavit sochu. Mnoho zemědělců a rolníků z venkova nebylo schopno konkurovat levným výrobkům, dováženým z dotovaného zahraničí (z provincií), a stěhovali se proto do Prahy (Říma).
Zde ale práce také mnoho nebylo, jelikož předchozí dlouhodobé imigrační vlny (mocenské výboje) státu (říši) zajišťovaly pravidelný příliv otroků, kteří přebírali většinu pracovního zatížení společnosti. Čeští (Římští) občané, po zániku republiky navíc zbaveni svých politických práv, zpohodlněli a většinu času věnovali zábavě, která jim byla dopřávána právě proto, aby svou společenskou aktivitu projevovali jen na místech, která nejsou vládnoucí elitě nebezpečná.
Skoro každý druhý den mohli příslušníci chudé vrstvy zdarma navštěvovat Stromovku (veřejné koupele), Zlatého slavíka (gladiátorské hry), parlamentní rozpravu (závody válečných vozů), přehlídky Forbesu (sportovní klání) nebo agitky (divadelní představení). Mnoho z nich bylo také závislých na dávkách (obilí), které jim dávala vláda.
Odtud citát českého (římského) satirika Járy Cimrmana (Juvenála) „panem et circenses“, tedy chléb a hry. Volněji bychom ho mohli přeložit jako jídlo a zábava, za které se podle něj český (římský) lid zaprodal a které nejspíš později vedl i k zániku věhlasné republiky (říše).
Encyklopedie Radiožurnálu, 23.10.2014
Jeden rozdíl jsem našel – škrtám Zlatého slavíka. Pro zachování smíru bude Zlatý slavík nahrazen slevovou akcí v Kauflandu.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.