ROZKVETLÝ DEN

1.8.2016 5:51 ROZKVETLÝ DEN
„Bez chleba nejde jíst a bez vody nejde pít,
bez očí se nedá dívat, bez radosti nejde žít…“
(Radim Drejsl, Miloslav Zachata: Rozkvetlý den, 1950)
Kdopak by nesouhlasil ? Jen žlučovitý krtek. A to ty nejsi.
Vždy platilo, a platit bude, že přežití člověka, tedy i tebe, zajišťoval a zajišťuje v přeneseném slova smyslu chléb a voda, v reálném slova smyslu Big Mac a Coca Cola. Jelikož však k výrobě chleba a vody nepotřebuješ vynaložit extrémní úsilí, zatímco k výrobě Big Macu a Coca Coly potřebuješ ropu, trojlístek zdrojů, kvůli kterým vedeš a povedeš války, doplňuje energie.
Vždy, když tě slyším harašit zbraněmi, ptám se třikrát:
O jaké pole ti jde ?
O jakou studnu ti jde ?
O jaký vrt ti jde ?
Představuji si, jak srozumitelná bude každá tvoje budoucí válka. Je konec s nesmyslnými a zavádějícími hesly jako ‚Za krále !‘ nebo ‚Za demokracii !‘. Stačí zodpovědět tři základní otázky a na praporec vyšít pravdivé heslo: ‚Za tvoje kukuřičné pole !‘, ,Za tvůj ropný vrt !‘.
Jsem přesvědčen, že tím se zvýší šance, že tě někdo podpoří a přidá ti něco z důchodu na jadernou hlavici nebo na pytel antraxu. Sám také oceňuji upřímnost a otevřenost. Budeš-li se mnou hrát fér a přislíbíš-li mi pravidelnou filmovou dávku pop-cornu a koly, utrhnu si od pusy a přisypu ti pár halířů.
S jistotou vím, že válku jeden rozkvetlý den rozpoutáš. Za úrodné pole místo tvého úhoru, za zurčivý pramen místo tvé vyschlé studny, za podmořský vrt místo tvého spáleného lesa.
Tak na mě nezapomeň a na moje halíře, ať už budeš se svým praporcem kdekoli, na východní nebo na západní polokouli.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.