ČISTKA NA INTERNETU

1.3.2016 22:52 ČISTKA NA INTERNETU
„Hate speech has no place in our society – not even on the Internet. Facebook is not a place for the dissemination of hate speech or incitement to violence. With this new initiative we can better understand the challenges of extremist statements on the Internet and better respond to it. Together we can ensure that the voices of peace, of truth and tolerance will be heard. The best cure for bad ideas are good ideas. The best remedy for hate is tolerance. Counter speech is incredibly strong – and it takes time, energy and courage.“ (Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer, Facebook)
Mezinárodní právo poměrně přesně definuje ‚hate speech‘ jako obhajobu nenávisti na základě národnosti, rasy nebo náboženství. Mezinárodní právo poměrně špatně definuje, co je obhajoba nenávisti. Mezinárodní právo poměrně zle definuje, co je nenávist.
S problematikou rasové nenávisti má dlouholeté zkušenosti kolektiv Ústavu pro jazyk český AVČR pod vedením prof. PhDr. Dluhoslava Kopejtka, DrSc., proto jsem ho oslovil, zda by se podělil o výsledky své práce. Zde jsou:
Základní jednotkou rasové nenávisti je jeden ‚ras‘. Pohybuje se po českých městech a vesnicích a odchytává psy. Kromě toho šíří nenávist. Nemá určenou tRASu, ale často je vídán nejen na ZbRASlavi, v ChRAStavě a v KRASlicích, ale také v dalekém ŠRASburku, KRASnodaru či za mořem v NebRASce a HonduRASu. Kam přijde, způsobí popRASk, neboť není žádnou okRASou a jako tupé pRASe šíří jen maRASmus. Policie se snažila vytvořit mu zátaRAS a vybavila se taRASnicemi, ale dostala výpRASk – kRASořečník je obešel přes teRASu. S neúspěchem policie kontRAStuje rasova kRASojízda. Lid ho nakonec považuje za kRASavce, neboť nekonečné stRASti a dRAStické pronásledování v něm vyvolávají soustRASt a také pochybnosti, kdo má pravdu a kdo chce vyvést lid z maRAStu.
Profesor tedy navrhuje nahradit rasa přívětivější jednotkou. Líbila by se mu jednotka ‚idea‘. Rasismus by byl přemalován na idea(l)ismus, což zní mnohem optimističtěji.
Nechci brát panu profesorovi ideu, proto jsem mu zamlčel, co měl ras kRASopisně napsáno na zádech:
„Ideas are far more powerful than guns. We don’t let our people have guns. Why should we let them have ideas?“ (Joseph Stalin, Chief Operating Generalissimus, UdSSR)
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: ČISTKA NA INTERNETU

  1. Becaez napsal:

    simvastatin material – atorvastatin rabbit lipitor first

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.