DOPIS OLZE

Dopis Olze je prošpikován sprostými slovy a urážkami. Děti a mladiství by jej rozhodně neměli číst. Dospělí by se s ním měli sznámit jen po vysvětlujícím úvodníku a následně povinně přečíst editoriální doušku.

Milá Olgo,
je sobota odpoledne, v novinách jsem si přečetl, že nám zdražili naftu, absolvoval jsem právě hostinu z posledních zbytků prvního balíku, vykouřil doutník a usedám, abych Ti začal psát, protože se přibližuje den odesílání dopisů.
V novinách jsem si také přečetl, že kromě nafty nám zdražili benzín, elektřinu, plyn, rohlíky, vejce, maso, klobouky a vycházkové hole. Tady ve vězení máme vycházkové hole stále za stejnou cenu. Tak prosím neposílej 5000 Trinkymu za krásný obraz, ale kup si rohlíky.
Po chodbách se povídá, že jde všechno do prdele. Tady odsud to není tak dobře vidět, tak prosím napiš, jestli jsi už v prdeli. Poznalo by se to podle toho, že na co sáhneš, to smrdí. Nepaktuj se proto s kamarády, ti smrdí, i kdyby nebyli v prdeli.
Pamatuješ, jak jsme snili, že zavedeme kapitalismus ? Nějak se to zvrtlo a kapitalismus máme jen tady ve vězení – obchoduji s doutníky a teď mám výbornou náladu. Budu Ti psát vždycky, jen když budu mít dobrou náladu; budu-li mít deprese, nechám si je pro sebe. Mrzí mě, že jsem mezi dvěma vězeními zase nestihl napsat hru.
Lidem venku prý budou odňaty potraviny – jsou tu jakási opatření, která mají Čecháčky chránit před žloutenkou. Budou jim odňata také auta, aby se nenachladili cestováním. Nejvíce mne mrzí, že bude lidem odňata svoboda slova, neboť za to jsme spolu bojovali celý život. K Tvým dotazům z třetího dopisu: Boiler se přepíná druhou pojistkou ode dveří.
Ještě k té mé předchozí meditaci: uvědomil jsem si další zvláštní věc: že tenhle svět má v sobě jaksi daleko víc pravdy než ten svět venku. Věci a lidi se tu vyjevují ve své pravé podobě. Lež a pokrytectví mizí. Až budu někdy venku, budu Ti o tom leccos zajímavého vyprávět. A divím se Čermákovi. Zatím Tě líbu a ještě něco připíšu – Tvůj Ferdinand.
P.S. Když slyším o těch sračkách, nechce se mi ven. Dám si doutník.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.