POTÁPĚNÍ

Když stojíme na břehu a díváme se na moře, vidíme spoustu vln, bóje a cokoli, co plave na hladině. Přirozená optická reflexe nám brání vidět, co se děje pod hladinou. Moře nám připadá jednolité. Potápěči ovšem vědí, že to tak není.

Když stojíme na informačním břehu a díváme se na informační moře, vidíme spoustu vln, bójky a cokoli, co plave na informační hladině. Umělá optická reflexe nám brání vidět, co se děje pod informační hladinou. Informační moře nám připadá jednolité. Insideři ovšem vědí, že to tak není.

Představme si, že hladinou našeho informačního moře je ukrajinský konflikt. Všude, kam se podíváme, jsou ukrajinské vlny, ukrajinské bóje a cokoli ukrajinského, co plave na hladině. Chceme-li vidět více, nezbývá nám, než si obléct insiderský oblek a ponořit se pod informační hladinu. Objevíme neskonale rozmanitý podmořský svět. Je plný mořských ryb, kterých je přes dvacet tisíc druhů, plný korýšů a měkkýšů, olihní, sépií a chobotnic. Podmořský svět je plný různých tvarů a barev, a pokud bychom byli vyvinutí, je rovněž plný různých zvuků a pachů. Při obhlížení a ohmatávání podmořského světa si uvědomíme, jak jsme omezení při pohledu na informační moře z informačního břehu.

Český informační svět není ukrajinský konflikt. Ukrajinský konflikt je hladina českého informačního světa. Nemáme potápěčskou výstroj a pod hladinou vydržíme pár vteřin (pan Čepek možná déle). Na českém informačním rybníku je ukrajinský konflikt rozlitý jako ropná skvrna, živená z krakovaného dovozu. Pod skvrnou se ovšem dějí věci.

V českém informačním rybníku máme kapry, štiky, sumce, a u dna máme bahno. Nasadíme-li si insiderský oblek, uvidíme, v čem jednou budeme.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.