SLOVNÍK POVOLENÉ ČEŠTINY

Na edici Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost pracoval početný kolektiv autorů, jehož hlavní redaktor do předmluvy vetkl záměr: „Jednosvazkový Slovník spisovné češtiny vznikl jako výsledek snahy pracovníků Ústavu pro jazyk český ČSAV dát každému uživateli češtiny, každému členu naší národní společnosti a zvláště naší mládeži do rukou příručku, která by nejen poskytovala spolehlivé poučení o současné slovní zásobě i o jazyku vůbec, ale která by každému z nás umožňovala i uspokojivé vyjádření našich myšlenek a našich postojů ke skutečnosti a přispívala tak k lepšímu dorozumění všech.“
(Josef Filipec)

Edice vyšla v roce 1978 a od té doby čas prověřuje, zda lexikon umožňuje uspokojivé vyjádření našich myšlenek a našich postojů ke skutečnosti a zda přispívá k lepšímu dorozumění nás všech. Ruku na srdce – kdo z nás má odvahu říct, že za více než čtyřicet let se vyjádřování našich myšlenek a našich postojů ke skutečnosti stalo uspokojivějším a že dosahujeme lepšího dorozumění ? Je evidentní, že slovník vyžaduje přepracování.

Po analýze, provedené jiným početným kolektivem, je zřejmé, že původní slovník, čítající 800 stránek, musí být zredukován. Vyřazen musí být například pojem „cikán“ (příslušník společ. skupiny ind. původu žijící někde dodnes potulným životem) nebo pojem „extremista“ (kdo si libuje v extrémech) či pojem „demokracie“ (princip nadvlády většiny nad menšinou), jakož i řada dalších závadových pojmů. Žádný z nich neumožňuje uspokojivé vyjádření našich myšlenek a našich postojů ke skutečnosti a nepřispívá tak k lepšímu dorozumění. Navíc mnoho pojmů lze sdružit do kolokací (výhradních víceslovných pojmenování) podobně, jako se „tratoliště“ spojuje výhradně s „krví“ do „tratoliště krve“: „diskriminovaný cikán“, „zavřený extremista“ či „západní demokracie“. Při důsledném uplatnění principu přijatelného vyjádření našich myšlenek můžeme redukovat aktualizovaný slovník až na 10 až 20 stránek.

Takto zhuštělý Aktualizovaný slovník povolené češtiny pro školu a veřejnost se může stát vynikajícím pomocníkem zejména pro soudy. Do předmluvy můžeme vetknout:
„Patnáctistránkový Aktualizovaný slovník povolené češtiny vznikl jako výsledek snahy pracovníků Policejního útvaru pro jazyk český MV dát každému uživateli češtiny, každému členu naší evropské společnosti a zvláště naší mládeži do rukou příručku, která by nejen poskytovala spolehlivé poučení o trestních sazbách i o mlčení vůbec, ale která by každému z nás umožňovala i povolené vyjádření našich myšlenek a našich postojů ke skutečnosti a přispívala tak k našemu delšímu pobytu na svobodě.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: SLOVNÍK POVOLENÉ ČEŠTINY

  1. Uksupa napsal:

    simvastatin sound – fenofibrate angel lipitor dark

  2. Alqpxh napsal:

    crestor pills pile – crestor online miserable caduet buy request

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.