MACHINACE S DOTACEMI

29.6.2020 18:09 MACHINACE S DOTACEMI
V sobotní Mladé frontě Dnes se na titulní stránce objevil článek „Obžaloba: 16 let pro politiky ODS a ČSSD“, na němž lze demonstrovat lesk a bídu současné žurnalistiky. Autorce článku to nemějme za zlé, byla tak vycvičená. Za jalovostí stojí kolektivní impotence novinářského stavu. Článek totiž vůbec nemusel na titulní stránce vyjít a vyšlo by to nastejno.
Zahajujeme čtení: „Jednoho oslovoval Kapitáne, druhého pane Velkomožný. Byla v tom jasná symbolika…“
(MfD, 27.6.2020)
Ve stejném duchu je celý obsah, zahlcený nepodstatnými detaily a technikáliemi. Když dočteme, ptáme se, proč jsme to četli, když na podstatné otázky jsme odpovědi nedostali. Vysvětlení je takové, že novinář buď podstatné otázky (a odpovědi) nezná, nebo je nechce znát, anebo je znát nesmí. Byl splněn jediný úkol: v periodiku, vlastněném konkrétní osobou, se negativně mluví o lidech, jež stojí v protikladu k pozitivní osobě vlastníka. A podstatné otázky (a odpovědi) zůstávají nepoloženy (a nezodpovězeny).
Jedna podstatná otázka zní: Jak zabránit machinacím s dotacemi ? Tím, že někoho obžalujeme a zavřeme ?
Na takovou podstatnou otázku hledáme odpověď my, tedy my kromě novinářského stavu. Rádi bychom takovou podstatnou otázku slyšeli alespoň zaznít. Novinář takovou podstatnou otázku nepokládá buď z neznalosti, nebo ji nechce znát, anebo ji znát nesmí. Přitom obžaloba politiků za machinace je nádhernou příležitostí, jak takovou podstatnou otázku položit.
Jedna podstatná odpověď zní: Machinacím s dotacemi zabráníme tím, že…
Sami za sebe máme nějaké variantní odpovědi, a přestože některou odpověď preferujeme, přednost může dostat jiná odpověď. Přesto existuje jedna finální, definitivní, terminální odpověď, kterou necvičený, nýbrž studovaný žurnalista nemůže opominout:
Machinacím s dotacemi zabráníme zrušením dotací.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.