DOVZDĚLÁVÁNÍ NOVINÁŘŮ

20.6.2020 17:51 DOVZDĚLÁVÁNÍ NOVINÁŘŮ
V listopadu 2018 UNESCO vydalo publikaci s názvem „Journalism, ‚Fake News‘ and Disinformation: A Handbook for Journalism Education and Training“. UNESCO není soukromé nakladatelství, proto lze předpokládat, že mělo pro vydání publikace závažné důvody. Předmluva začíná: „UNESCO works to strenghten journalism education, and this publication is the latest offering in a line of cutting-edge knowledge resources…“
Závažným důvodem tedy bylo úsilí o posílení vzdělání novinářů, patrně zvýšení nedostatečného vzdělání novinářů. Věřme, že se časem dočkáme dalších publikací, které budou posilovat a zvyšovat nedostatečné vzdělání slévačů, zahradníků, taxikářů a dalších potřebných profesí.
Nedostatečně vzdělaní novináři jsou dovzděláváni mj. v tom, že v informačně nemocném prostředí („information disorder“) je vhodné termín „fake news“ nahradit termíny „misinformation“, „disinformation“ a „mal-information“, přičemž „misinformation is information that is false, but the person who is disseminating it believes that it is true“, zatímco „disinformation is information that is false, and the person who is disseminating it knows it is false“ a „mal-information is information, that is based on reality, but used to inflict harm on a person, organisation or country“. Není falešná zpráva jako falešná zpráva, záleží na tom, čemu věří autor a co zprávou zamýšlí.
Například: sdělí-li autor, že se vedení UNESCO zbláznilo, jedná se o „misinformation“, pokud tomu věří, zatímco se jedná o „disinformation“, pokud tomu nevěří, a jedná se o „mal-information“, pokud je to založeno na realitě a autor chce vedení UNESCO poškodit. A to bez ohledu na to, zda se vedení UNESCO zbláznilo.
Dodejme, že „information disorder“ zahrnuje také satiru a parodii. Naštěstí „fact-checking does not assess the truthfulness of opinions and predictions, hyperbole, satire and jokes“. Budou-li tedy kontroloři kontrolovat, zda se vedení UNESCO zbláznilo, nebudou kontrolovat náš názor, zda se vedení UNESCO nezbláznilo.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.