CENZUROU K TRANSPARENTNOSTI

17.6.2020 17:14 CENZUROU K TRANSPARENTNOSTI
Aktuální móda cenzurovat oficiální instituce vede k neočekávanému efektu – ke zvýšení transparentnosti.
Ač je to neočekávané, je to logické. Budeme-li cenzurováni, budeme si hledat alternativní komunikační prostředek. Nenajdeme-li žádný alternativní komunikační prostředek, vytvoříme si vlastní. Ten bude pak spojen s naší ideologií, s našimi názory. Kdokoli se rozhodne konzumovat náš komunikační prostředek, dopředu bude vědět, co může očekávat. Informační prostředí se díky tomu stane transparentnější.
Je nepochybné, že cenzurující platformy jako Google, Facebook, Twitter, Seznam aj., časem buď zaniknou nebo se stanou elitářskými. Tendence k smrtelnému zapouzdřování je patrná již dnes. Počet uživatelů v lepším případě stagnuje, ale spíše klesá. Kvalita komunity v lepším případě stagnuje, ale spíše klesá. V souladu se závěry Calhounova experimentu čeká komunity vnitřní zhroucení. Komunikace přes sociální sítě není perspektivní (například trumpovský twitterismus je slepou cestou). Ten, kdo touží stát se vlivným, již dnes hledá optimální, na sociálních sítích nezávislý způsob utváření informačního pole. Vlastní, snadno odlišitelný komunikační prostředek je nadějí.
Kdysi měly politické strany vlastní stranické tisky. Komunistická strana vlastnila Rudé právo, lidovci měli Lidovou demokracii, socialisti vydávali Svobodné slovo. Po roce 1989 se o stranický tisk pokoušela ODS se svým Telegrafem. Dodnes přežily pouze komunistické Haló noviny. Neexistují ideové informační platformy, ať už papírové nebo elektronické.
Až vzniknou stranické informační platformy, dosavadní platformy se stanou viditelně spekulačními a budou odkázány do přítmí informační periferie, kam náležejí. Nám se transparentně zjednoduší cesta k relevantním informacím. Proto držme cenzorům palce, ať se jim práce daří.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.