ZPRAVODAJSKÉ HRY

28.5.2020 18:42 ZPRAVODAJSKÉ HRY
„Civilové to mají opravdu těžké. Všechny podstatné informace jsou buď vyhrazené, nebo důvěrné, nebo tajné, anebo přísně tajné. Když si nás berou do pusy, je to – bohudík – jenom směšné.“
(N.N., důstojník bezpečnostní služby, 18.5.2020)
Když se jakákoli informace, vykazující potenciál utajení, objeví ve veřejném prostoru, je tato informace vždy součástí zpravodajské hry. Zatímco neoprávněné osoby řeší, zda je informace pravdivá nebo nepravdivá, oprávněné osoby zajímá, kdo je autorem zpravodajské hry. Buď je zpravodajská služba obeznámeným aktivním nebo pasivním účastníkem zpravodajské hry, nebo se zpravodajská hra vede proti zpravodajské službě, která má být obětí. Protože zpravodajské služby jednotlivých států navzájem spolupracuji (a to i přesto, že státy jsou ve veřejném prostoru protivníky), jen výjimečně zpravodajská služba nedokáže přiřadit informaci k příslušné zpravodajské hře.
My civilové to máme opravdu těžké. Stále hledáme pravdu. Což nám znemožňuje pochopit, co se ve skutečnosti děje. Nejde o pravdu a lépe bychom udělali, kdybychom hledali ustanovený objekt, který má být obětí. Kdo má být obětí cizí zpravodajské hry, mohou vědět z titulu své funkce pouze prezident a premiér, předsedové obou komor parlamentu a ministr zahraničí. Neznamená to ovšem, že to skutečně vědí, protože i zprávy, poskytované těmto oprávněným osobám, mohou být součástí zpravodajské hry (viz „případ Skripal“). Opravdovým znalcem reality je pouze autor zpravodajské hry.
Pro nás civily to není příjemné zjištění. Jediné, co můžeme dělat, je pozorně sledovat vyjádření zmíněných pěti osob a vyhodnocovat vzájemné rozpory. Ty mohou být způsobené nejen osobnostními vadami, ale také slovní neobratností, a v neposlední řadě také tím, že samy tyto osoby jsou cílem zpravodajské hry. Nicméně, vždy platí:
Dojde-li k úniku utajené informace, vždy jsme objektem zpravodajské hry. Jinými slovy, nikdy nedochází k úniku utajené informace, nýbrž pouze k cílenému „úniku utajené informace“. Nevěřme únikům. Zpravodajské služby navzájem spolupracují. Spolupracují také na tom, abychom byli směšní.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.