PRÁCE

2.10.2019 19:06 PRÁCE
S osobou obchoduje ten, kdo osobu „za použití násilí, pohrůžky násilí nebo jiné těžké újmy nebo lstí anebo zneužívaje jejího omylu, tísně nebo závislosti, přiměje, zjedná, najme, zláká, svede, dopraví, ukryje, zadržuje, přijme nebo vydá, aby jí bylo užito“ mimo jiné „k nuceným pracím nebo k jiným formám vykořisťování“ (§ 168 trestního zákoníku)
Trestného činu obchodování s lidmi se lze dopustit velice snadno. Například si založíme pracovní agenturu a začneme dovážet exotické národnosti na český pracovní trh. Exotické ve smyslu neznalé pracovních návyků – exotem může být jak Filipínec, tak Slovák. Exotovi sdělíme, že do práce se může dostavit, až se vyspí, a když se exotovi nebude chtít vstávat, nic se neděje. V práci se exot nemusí přepínat, aby se mu neztrhaly žíly. Bezpečnost především. Hulit může exot kdekoli, nejlépe ve skladu s hořlavinami, kde je v rohu popelník na nějakém sudu. Pracovní návodky nemusí exot respektovat, nejsou-li vytištěny v nářečí jeho kmene. Pracovní doba exotovi končí obvykle tehdy, když končí nebo když by mohla skončit. Měsíční přísun peněz v českých korunách je pro exota nárokový, a pokud něco selže, může se exot na mzdovce poprat s účetní. Jakékoli odchylky v realitě lze považovat za nucené práce nebo jiné formy vykořisťování.
Je zřejmé, že založit si pracovní agenturu je vysoce rizikové. Avšak mnohem rizikovější je založit cestovní agenturu. Zde je pouhá zmínka o práci považována za nucenou práci či jinou formu vykořisťování.
Europe Travel Agency si tudíž dává velký pozor, aby se v jejích nabídkách a pobídkách nevyskytovalo slovo „Arbeit“, „arbete“, „travail“, „work“ či „trabajar“.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.