THE KING IS DEAD, LONG LIVE THE KING

3.10.2017 19:40 THE KING IS DEAD, LONG LIVE THE KING
Od setkání Ahmeda se Sálimem uplynul měsíc. V šachu byl Ahmed poražen, pokud lze za porážku označit smrt krále. Což platí i neplatí. Platí v šachu, ale neplatí v životě: The throne is never empty. Sálim by nehrál s Ahmedem šachy jen tak pro ukrácení času.
Jak Sálim řekl, do měsíce se v Ahmedově schránce objevila analýza. Ahmed použil klíč a četl.
Ahmed se skvěle začlenil. Od chvíle, kdy se před více než dvěma roky protlačil u tureckého břehu na loď, uplynulo mnoho let. Z Ahmeda je Čech jako poleno. Ahmed má všechny atributy průměrného našince – má práci a nadává na nízké platy; má dům a nadává na realitní trh; má rodinu a nadává na pokleslou morálku; má klid a nadává na nejistou budoucnost. Ahmed je v davu přehlédnutelný. Platí zdravotní a sociální pojištění, chodí vpravo a starší pouští sednout.
Ahmed četl a toužil pochopit. Proč tu je.
Současně správně tušil, že odpověď nenajde. Aby odpověď nemohl vyslovit.
Ahmed je skvělým příkladem ukázkové asimilace. Ještě před dvěma roky měl jiné sociální a hygienické návyky. Nyní Ahmed vlastní účet na Facebooku, účet na Instagramu, účet na Twitteru a účet v bance. Zná punkové a hiphopové kapely. Zapojuje se do neziskových aktivit jako je hate-free a úklid města. Prádlo si mění každý den. Z platu posílá pravidelný příspěvek na záchranu bílých nosorožců.
Ahmed dočetl a analýzu zničil.
Přestože Ahmed nemůže ani pod nátlakem odpovědět, proč tu je, alespoň se z analýzy dozvěděl, že příštích dvacet let nepovede master v Česku válku.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.