CESTA DO KOSTNICE

5.1.2017 21:24 CESTA DO KOSTNICE
Motto: „Vaše dezinformace může být pravděpodobnější než naše dezinformace, ale stejně Vás musíme upálit.“
Opakovaně se objevující informace, že Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám pod vedením Evy Romancovové vzniklo na základě schválení Auditu národní bezpečnosti, mě donutilo ověřit si, že se nejedná o dezinformaci. Skutečně, autoři Auditu doporučují k posílení odolnosti proti působení cizí moci zřídit „pracoviště na příslušných úřadech pro hodnocení dezinformačních kampaní a jiných projevů vlivu cizí moci“.
Hrozeb je podle Auditu celá řada, např. hrozby terorismu, hrozby extremismu, hrozby organizovaného zločinu, zmíněné hrozby působení cizí moci, hrozby přírodní, hrozby antropogenní, hrozby v kyberprostoru a také hybridní hrozby, jdoucí napříč výše uvedenými hrozbami. Šíření dezinformací je spojováno s hrozbami působení cizí moci, kdy „propaganda cizí mocnosti se zaměřuje z velké části na dezinformační kampaň a její metoda nepracuje s propagováním určitého světonázoru, ideologie nebo způsobu života, ale spíše s relativizací a rozmělňováním informací, bořením struktury vnitrospolečenské důvěry“.
Tak řečeno ústy vlády. Věřím-li nějaké informaci, která je dezinformací, podlehl jsem působení cizí moci. Věřím-li, že svět cíleně směřuje ke světové válce, podlehl jsem působení cizí moci, a to za předpokladu, že se jedná o dezinformaci. V opačném případě bych odolal působení cizí moci, jelikož bych uvěřil informaci, která není dezinformací.
Tak bylo vždy. Ústy Petra z Mladoňovic (Relatio de magistri Joannis Hus causa in Constantiensi consilio acta) Kostnický koncil odsouzením „relativizace a rozmělňování informací, bořením struktury vnitrospolečenské důvěry“ úspěšně odhalil působení cizí moci, útočící na základy křesťanské víry. Jan Hus popudil svou kritikou kléru církevní hodnostáře, kteří měli od Boha právo určovat, co je informace a co dezinformace, a proto byl jako šiřitel dezinformací předán světské moci k upálení.
Tak i bude. Relativizace a rozmělňování informací a boření struktury vnitrospolečenské důvěry bude projevem působení cizí moci. Opačně, kdokoli pod vlivem působení cizí moci bude relativizovat a rozmělňovat informace a bořit struktury vnitrospolečenské důvěry.
Informační paradox je v tom, že i když dotyčný bude umět jen česky a latinsky, že je pod dezinformačním vlivem působení cizí moci, pozná až na cestě do Kostnice.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.