DOVNITŘ VEN

28.7.2016 22:27 DOVNITŘ VEN
Záležitosti, které nás přesahují, nás v podstatě nezajímají. Můžeme se tvářit zasvěceně jako insideři, ale neuvěříme sami sobě, natož aby nám uvěřilo okolí. Nakonec si budeme muset přiznat, že replikujeme něco, co jsme někde četli nebo slyšeli. Ve finále v lepším případě zjistíme, že si náš zdroj záležitost vymyslel jako provokaci a oprávněně můžeme konvertovat k opačnému názoru, v horším případě zjistíme, že je náš zdroj placen člověkem, kterého z duše nesnášíme, a že má náš zdroj vysokou hypotéku, a přestaneme věřit nejen sobě, ale i komukoli a čemukoli.
Je to pořádná šlamastyka. Jak z toho ven ?
Odpovědí mám po ruce několik.
Nejrychlejší cesta k záchraně a duševnímu zdraví se skrývá v první větě. Předstíráme, že záležitosti, které nás přesahují, nás zajímají. Když s předstíráním skončíme, velmi se nám uleví. Znám pár lidí, jejichž obzor končí u dveří jejich bytu. Při diskusích se zdají být neinformovaní až hloupí, ale stočí-li se téma hovoru na jejich osobní záležitosti, stojí si za svým a umějí argumentovat. Vše, co dělají, je to, že ignorují záležitosti, které je přesahují.
Máte strach z uprchlické vlny ? Bydli snad v sousedním bytě nějaký muslim ? Je snad váš partner podivín s vousy a s noži za pasem ? Či neodloží vaše partnerka hidžáb ani v posteli ?
Poněkud pomalejší cesta spočívá v používání selského rozumu. Jakoukoli zprávu profiltrujeme sítí fyzikálních zákonů. Odfiltrujeme tečení vody do kopce, křesťanskou mírumilovnost a ruskou agresi. To, co nám zbyde, se s nenulovou pravděpodobností pravděpodobně stalo.
Dráždí vás americké vojenské kolony u Vyškova ? Řekl vám snad Johny, že se ve vašem sklepě skrývá ruský agent ? Přijdou snad oba k vám na večeří a vyjedí vám špajs ?
Nejtrnitější a nejnáročnější je ovšem praktikování sdílené zkušenosti. Praktikování sdílené zkušenosti předpokládá, že se naučíte dvacet až třicet cizích jazyků. Informace budete konzumovat v jejich originální podobě a překládat je jednu přes druhou jako geografické mapy. Kde se dvacet až třicet řek překryje do jedné řeky, tudy proudí pravda s velmi vysokou pravděpodobností.
Třetí možnost je časově velmi náročná a já jsem líný. Pro druhou možnost mi selský rozum zadrhává a filtr mám ucpaný. Naději mi skýtá nevycházení z bytu.
Doufám, že se bez větrání neudusím.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.