FAKTA – PRAVDY – NÁZORY

22.8.2019 20:59 FAKTA – PRAVDY – NÁZORY
Známe optický klam, že šlechtic nás z obrazu stále sleduje, ať se v zámeckém salónku hneme kamkoli. Příčinou je dvourozměrnost obrazu.
Známe další klam, že pravda, odlišná od té správné pravdy, je chybná pravda. Analogie s dvourozměrností obrazu nám pomůže pochopit příčinu klamu.
Fakta
Představme si sami sebe na divadelním představení Prodané nevěsty v Národním divadle. Faktem je, že Národní divadlo existuje, Prodaná nevěsta se v něm hraje a my můžeme sledovat Kecala na jevišti zpívat, že zná jednu dívku.
Pravdy
Hlediště Národního divadla má 986 sedadel, z nichž může 986 diváků sledovat Kecala pod 986 různými úhly. Všichni slyší Kecala, že zná jednu dívku, ale každý divák to vidí z jiného úhlu pohledu, třeba s pomocí divadelního kukátka.
Názory
Po skončení představení sepíší divadelní kritici svá hodnocení o tom, jak Kecal znal jednu dívku. Kromě toho každý z diváků sdělí svým známým, kteří neměli to štěstí získat vstupenku a být u toho, jak Kecal znal jednu dívku.
Fakt je skutečnost z trojrozměrného světa.
Pravda je pohled kukátkem na fakt z určitého úhlu.
Názor je osobní interpretace pravdy.
Chceme-li jinou osobu zbavit její osobní interpretace pravdy, můžeme jí zalepit ústa páskou a zavřít ji do vězení. Chceme-li ovšem zbavit svět chybných pravd, musíme do Národního divadla buď nainstalovat pouze jedno sedadlo, anebo učinit jeviště dvourozměrným.
Jsme-li přesvědčeni, že existuje pouze jedna pravda (ta naše), podléháme klamné představě o dvourozměrnosti světa.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: FAKTA – PRAVDY – NÁZORY

  1. Mfcueo napsal:

    buy cheap generic nitroglycerin – generic combipres diovan pills

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.