TÁPÁNÍ POLITOLOGŮ

Současnou politologii trápí jedna zásadní otázka (současnou politologii trápí pochopitelně více otázek, například jak vychovávat další politology a neškodit): Probíhá ukrajinizace Česka, nebo probíhá čechizace Ukrajiny ?

K zodpovězení této otázky má současná politologie sadu nástrojů. Pomocí nich sleduje, v jaké míře se přenáší politická kultura z jedné země do druhé. Můžeme sledovat, co jsme v České republice neměli a získali to až po příchodu Ukrajinců. Taktéž můžeme sledovat, co Ukrajina neměla a získala to až po příchodu Čechů.

Zajímavější pak je porovnání, co jsme v České repulice měli a ztratili až po příchodu Ukrajinců; a vice versa.

Rozhlédněme se po svém nejbližším okolí a udělejme si inventuru. Inventuru toho, co jsme získali, a inventuru toho, co jsme ztratili. Jen slepý a hluchý může tvrdit, že jsme nic nezískali a nic neztratili. Buďme k sobě úpřimní, nenaskakujme na laciná politická prohlášení, jak nás Ukrajinci obohatili.

Politologové zatím tápou, kromě pár jedinců, kteří měli jasno už od kolébky. Zato geografové netápou: jednoznačně probíhá čechizace Ukrajiny. Česko je vnitrozemský stát a Ukrajina bude následovat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.