SKUTEČNÉ ZPRÁVY

Moc dobře víme, jaký je rozdíl mezi zprávou a komentářem. Obě kategorie se nepřekrývají, existuje mezi nimi zřetelná hranice. Přesto ji překračujeme dnes a denně. S úmyslem vytvořit zprávu vyprodukujeme komentář, který následně označíme za zprávu. A ještě se svévolně označíme za zpravodajský kanál.

S lítostí musíme konstatovat, že u nás neexistuje žádný zpravodajský kanál. Zpravodajství se věnuje pouze policie, která oznamuje, co se kde kdy komu stalo. A to jen tehdy, pokud do práce policie nezasahují politici anebo práci neprovádí aktivistický policista. Od policie bychom se měli učit, jak se dělá zpravodajství. Ukažme si, jak má vypadat zpráva.

Zpravodajský kanál převzal tuto zprávu:
„Накануне в РФ заявили, что рассматривают будущую передачу Украине F-16 как ‚угрозу в ядерной сфере‘, поскольку эти истребители могут нести ядерное оружие. Ранее в США, среди прочих доводов, заявляли, что самолеты не передаются сейчас, чтобы не спровоцировать перерастание войны за пределы Украины.
Продолжается история и с недовольством Запада заявлениями Владимира Зеленского на саммите НАТО – украинский президент, напомним, резко раскритиковал решение Альянса не предоставлять Киеву сроков для вступления.
Washington Post пишет, что гневный твит Зеленского ‚настолько взволновал Белый дом, что официальные лица США, участвовавшие в этом процессе, рассматривали возможность отказа от ‚приглашения‘ для Киева‘, говорится в статье.“
(První zprávy, 15.7.2023)

Aspiroval-li by zpravodajský kanál První zprávy na poskytování zpráv, pak by zveřejnil tuto zprávu:
Včera pan XY uvedl (nikoli Ruská federace uvedla), že považuje budoucí přesun F-16 na Ukrajinu za „jadernou hrozbu“, protože tyto stíhačky mohou nést jaderné zbraně. Dříve ve Spojených státech mimo jiné pánové XY argumentovali (nikoli argumentovali), že letadla se nyní nepředávají, aby nevyvolala eskalaci války na Ukrajině.
Příběh pokračuje nespokojeností pánů XY (nikoli Západu) s výroky Vladimíra Zelenského na summitu NATO – ukrajinský prezident, jak si vzpomínáme, ostře kritizoval rozhodnutí pánů XY (nikoli Aliance) neposkytnout Kyjevu podmínky pro vstup do NATO.
The Washington Post napsal, že Zelenského rozzlobený tweet „tak rozrušil pány XY (nikoli Bílý dům), že pánové XY (nikoli američtí představitelé), zapojení do procesu, uvažovali o odmítnutí ‚pozvání‘ pro Kyjev,“ píše se v článku.

Zdá se, že jde o detaily, ale vězme, že policie si to myslet nebude.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.