DENNÍ VÁLKA

K legendární charakteristice „Válka je vůl.“ přibyla další charakteristika, rovněž s potenciálem stát se legendou: „Válka je uhlíkově neutrální.“

V posledních letech probíhalo masivní měření emisí škodlivin, včetně uhlíku, z používaných zbraňových systémů. Není žádným překvapením, že většina zbraňových systému propadla. Jsou vysoce škodlivé, zatěžující životní prostředí. Uhlíková neutralita je v jejich případě pouze vlhký sen generality, a to navíc prezentovaný jen při veřejných vystoupeních. V soukromí si vojáci myslí své. Ve válce potřebují zničit nepřítele, i kdyby na něm seděl kriticky ohrožený střevlík.

Přesto se do vojenské terminologie dostal termín „denní válka“ (daylight war). Denní válku lze vést pouze za světla. Všechny zbraňové systémy jsou provozuschopné pouze tehdy, dopadá-li na ně světlo. Za soumraku škytnou a se tmou chcípnou. Jsou uhlíkově neutrální. Všechny pohyblivé části, pokud nejsou ovládané lidskou silou, jsou poháněné elektricky ze solárních zdrojů. Světelný tank Abrams vypadá jako normální tank Abrams, ovšem pancíř má ze solárních panelů. Světelná střela R-37M vypadá jako normální řízená střela, ale plášť má ze solárního materiálu. Světelné hodinky náčelníka generálního štábu Prim vypadají jako normální operační hodinky, ovšem sklíčko je vyrobené ze solárního panýlku. Armády jsou připravené k uhlíkově neutrální válce.

Válku bude možné vést jen ve dne. Pokud bude nutné bojovat i v noci, tank Abrams, střela R-37M a hodinky Prim se připojí k dieselagregátu Krupp.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.