NEW WORLD ORDER

Ustálené slovní spojení NWO (New World Order) se objevilo v nečekaných ústech, což vyvolalo pozdvižení. Léta jsme totiž masírováni, že něco jako NWO neexistuje, že se jedná o výmysl konspiračních teoretiků. Dříve, než zajásáme okřídlenou větou, že jediný rozdíl mezi konspirací a realitou je šest až dvanáct měsíců, měli bychom si výrok o NWO zasadit do kontextu. Výrok v kontextu zněl:
„As one of – as one of the top military people said to me in a secure meeting the other day, 60 – 60 million people died between 1900 and 1946.  And since then, we’ve established a liberal world order, and that hadn’t happened in a long while.  A lot of people dying, but nowhere near the chaos. And now is a time when things are shifting.  We’re going to – there’s  going to be a new world order out there, and we’ve got to lead it.  And we’ve got to unite the rest of the free world in doing it.“
(Joe Biden, 21.3.2022)

Nový světový řád je podle amerického prezidenta takový řád, který zajistí životy 60 miliónů lidi v průběhu půlstoletí. Liberální světový řád toto zajistit neuměl. Proto je nutné liberální světový řád odliberalizovat, tj. nahradit ho novým, méně liberálním nebo dokonce neliberálním světovým řádem. Libertariáni jsou na odpis. Svoboda je na odpis.

Zhodnotíme-li výrok amerického prezidenta za pomoci kritického myšlení, tj. v možných významových variantách, z nichž budeme vybírat tu nejpravděpodobnější, můžeme si kriticky zaznamenat následující varianty:
1. Americký prezident chce uvádět konspirační teorii do praxe.
2. Americký prezident má pod termínem NWO na mysli sběr borůvek.
3. Americký prezident měl v okamžiku výroku vypnutý mozek.

Musíme posoudit, která varianta je nejpravděpodobnější.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.