VÁLEČNÝ ZPRAVODAJ

Jak vypadá válečný zpravodaj ? Je to člověk v neprůstřelné vestě s mikrofonem v ruce ?

Tak vypadali nejznámější váleční zpravodajové (embedded journalists) jako Ernie Pyle, Jennifer Carbonella, Tim Hetherington, Marie Colvin, Anderson Cooper, Robert Fisk, Lara Logan, Sebastian Junger, Robert Wiener, z českých válečných zpravodajů se proslavila Jitka Obzinová. Pohybovali se v dostřelu a měli nacvičeno sebou švihnout o zem i s drahým mikrofonem v ruce, pokud zazněl rozkaz. Investigativní práce na vlastní pěst byla vyloučena, jak komentoval jeden z nich:
„First, it’s very dangerous out there. Only an idiot would traipse arend…without consulting the military. Second, most reporters, including yours truly, haven’t served a day in uniform, and aren’t trained to follow active units engaged in live combat. There is a thin line between covering a story and endangering both soldiers – those in the immediate vicinity and those who might possibly have to be sent to find you – as well as yourself by somehow deciding that ‘you have the right to go where you want to go’ unassisted and unescorted and unadvised. You do have that right – but it’s a fool’s errand.“

Odhadněme, jak vypadá válečný zpravodaj dnes. Válka již hoří, říká se jí hybridní.

V kanceláři je příjemně klimatizováno, na stole voní Kopi Luwak a hodinky Rolex na zápěstí odtikávají vteřiny k uzávěrce. Na monitoru září první věta válečné zprávy: „Je nepochybné, že za tím stojí Putin.“ Zbývá vymyslet, za čím.

Vtom odkudsi přilétne kule. Válečný zpravodaj nehne ani brvou, protože odmala je na kule zvyklý.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.