PŘEDSUDEČNÁ LÁSKA

2.11.2019 17:12 PŘEDSUDEČNÁ LÁSKA
V roce 2018 bylo ve výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody celkem 8 osob s paragrafem 355 (hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny), s paragrafem 356 (podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod) neseděl nikdo, přestože stíháno bylo 146 osob a obžalováno bylo 132 osob. Byla proto zpracována „Metodická pomůcka pro policisty a státní zástupce k nenávistným projevům na internetu“, obsahující zejména kazuistiku již odsouzených nenávistných výroků. Jak uvádí Zpráva o činnosti státního zastupitelství za rok 2018, „je nutno změnit laickou představu, že výroky uveřejněné na internetu nemohou být trestněprávně postižitelné“. NSZ kvituje, že lze již zaznamenat nárůst počtu stíhaných, resp. odsouzených osob.
Naplánováno je navýšení dosavadních počtů 146 a 132 a odměny budou za překročení plánu.
Policisté a státní zástupci mohou již nyní postupovat podle Metodické pomůcky. Za domácí úkol dostali nabiflovat termín „předsudečná nenávist“:
„Projevy předsudečné nenávisti označují jednání, které je motivováno nesnášenlivostí a společenským předsudky vůči určité skupině obyvatel. Zpravidla se jedná o skupiny definované rasou, národností, etnicitou, náboženstvím, sexuální orientací, politickým nebo jiným smýšlením, sociálním původem apod. Nemusí se jednat o skutečnou příslušnost k určité skupině, ale i o příslušnost domnělou. Takové projevy nemusí nutně naplňovat skutkovou podstatu některého z trestných činů. Může se jednat o fyzické násilí, slovní útoky, či využívání urážlivé symboliky. Projevy předsudečné nenávisti se liší od extrémistických zejména tím, že nemusí být spojeny s některou z totalitních ideologií. Osoby, které se jich dopouštějí, nemusejí být nutně členové či příznivci extremistických hnutí. Rovněž u nich absentuje jasné volání po svržení systému pluralitní demokracie a jeho nahrazení systémem totalitním.“
Ať je policista či státní zástupce probuzen v kteroukoli noční hodinu, musí bezchybně odříkat, co je to předsudečná nenávist. Kdyby se s ní potkal hned v příští minutě, musí ji umět rozeznat a odlišit zejména od „předsudečné lásky“.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: PŘEDSUDEČNÁ LÁSKA

  1. Pveflu napsal:

    order metoprolol 50mg sale – adalat brand order nifedipine without prescription

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.