NEMÁM O ČECHY STRACH

31.1.2018 17:54 NEMÁM O ČECHY STRACH
Čechové jsou tvrdé palice. „Čecha nezlomíš, znám je z Vídně. Pod tlakem se ohne a, jakmile tento tlak povolí, švihne silou zpět.“ (Adolf Hitler)
Když se Čechové rozhodnou zničit demokracii, nic jim v tom nezabrání. Horem dolem do nich ládujte prachy, mažte med kolem huby, strašte je a vyhrožujte, nic platné. Ohnou se, přikývnou, ale jakmile se otočíte, udělají si po svém. V odporu proti vrchnosti jsou jednotní a nedají si z Vídně ani odjinud nic nařizovat. Demokracii, která se jim nelíbí, rozpráší v cuku letu.
Mudrcové dali hlavy dohromady. Touží-li Čechové po čistokrevné demokracii, budiž jim dána. Athénská demokracie. Tu zavedli Athéňané na počátku 6. století př.n.l., takže je léty prověřená. Na rozhodování se podílejí všichni občané Čechové, vyspělí i zakrslí, městští i venkovští, chytří i hloupí, vzdělaní i moudří.
Po vzoru Solóna Čechové zrušili soukromé i veřejné dluhy, omezili úrokovou míru, zavedli pohlavní styk alespoň třikrát do měsíce a povinnost účastnit se politiky. Jednou ročně si losováním vybírají padesát zástupců do rady pěti set. Rada slouží jako most mezi městem a venkovem a chrání českou demokracii před návratem rozdělené společnosti. Na sněmu má prostor každý Čech, který se chce vyjádřit. Pokud plácá hlouposti, je jednoduše překřičen, ať je z města nebo z venkova. Čechové mají svoji demokracii.
Pak přišel Kleisthénes z Vysočan. Zavedl hlasování pomocí střepin (ostrakon). Na lidovém shromáždění se hlasuje, zda někdo z Čechů nepředstavuje hrozbu pro občanskou svobodu. Pokud ano, uskuteční se tzv. střepinový soud – každý Čech odevzdá střepinu, na níž napíše jméno člověka, jehož chce jako nebezpečného vyloučit ze společnosti. Je-li odevzdáno alespoň 6000 střepin, pak osobu, jejíž jméno se objeví na střepinách nejčastěji, Čechové vyženou z Čech na deset let.
Čí jméno se objevilo na střepinách nejčastěji ?
Čechové jsou tvrdé palice. Nikdy nevyženou Čecha.
Čechové Čecha nezradí. Čechové jsou ryzí demokrati. Nemám o ně strach.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.