CHRAŇ SVÉHO KRÁLE

21.6.2016 21:50 CHRAŇ SVÉHO KRÁLE
Do parlamentu odchází vládní návrh zákona o povinnosti nosit střelnou zbraň, pro něhož se vžil triviální název zákon „Chraň svého krále“. Očekává se bezproblémové projednání ve všech čteních a schválení jak parlamentem, tak senátem, jakož i podpis prezidenta.
Návrh zákona navazuje na rekodifikaci trestního i občanského práva a je vyústěním dlouhodobého legislativního úsilí zohlednit historickou zkušenost českých zemí a vyjít vstříc požadavkům dnešní doby. Každý střelbyschopný občan České republiky bude povinen držet zbraň a v případě ohrožení ji použít. Podmínky držení a použití zbraně, jakož i definice zbraně, jsou zákonem taxativně vymezeny.
Zákon lze považovat za obnovení nejlepších tradic z dob českých, ale i habsburských panovníků. O povinnosti nosit zbraň se vedly spory již po prohraných válkách Jindřicha IV., ale mohutný impuls přinesl vpád Mongolů ve 13. století i pořážka Přemysla Otakara II. Ochotě institucionalizovat zbraňovou politiku zasadily tvrdou ránu husitské války a teprve Třicetiletá válka definitivně otevřela prostor pro legální ozbrojování obyvatelstva. Zákon Chraň svého krále na tuto tradici navazuje.
Každý muž od věku 18 let je povinen vlastnit zbraň, což je dle definice zbraň automatická nebo poloautomatická s drážkovaným vývrtem hlavně dlouhé alespoň 30cm nebo v celkové délce alespoň 60cm. Genderově vyvážený zákon ukládá tutéž povinnost rovněž ženám, ty ovšem nejsou povinny nosit zásobníky nad 30kg. Nošením zbraně se rozumí umístění zbraně trvale na viditelném místě na těle za použití prostředků k tomu určených.
Samostatná kapitola zákona je věnovaná výkladu pojmu použití zbraně:
Použití zbraně je povinné neprodleně po zvolání „Chraň svého krále !“. Za krále se pro účely tohoto zákona považuje každý ústavní činitel ve smyslu Ústavy ČR, tj. prezident, senátoři, poslanci, členové vlády, soudci Ústavního soudu, soudci, prezident a viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu a členové Bankovní rady ČNB. Cílem zákona je tedy ochránit elitu národa.
V důvodové zprávě se uvádí:
„Na základě dlouhodobého pozorování evropských elit bylo rozhodnuto, že české elity jsou nejpříčetnější. Budou tedy vybrány jako zárodek nové euroasijské civilizace.“
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.