LEGÁLNĚ RŮŽOVÉ PRASE

28.1.2016 21:21 LEGÁLNĚ RŮŽOVÉ PRASE
Vyhlásí-li český krušnohorský myslivec boj divočákům, má cíl zřetelný a nemůže minout. Přeběhne-li divoké prase saskou hranici, boj proti divočákům se pouze změní na Kampf gegen Wildschweine, případně na fight against wild boars, má-li český myslivec nabito nejen v hlavni. Mrtvé prase zůstane mrtvým prasetem nebo toten Wildschwein nebo dead wild boar.
Podobný efekt se dá očekávat v případě boje proti korupci, už proto, že korupčníků tu prý běhá víc než prasat.
Definice divokého prasete je velmi přesná. Definice korupce je velmi vágní. Může to být „wrongdoing on the part of an authority or powerful party through means that are illegitimate, immoral, or incompatible with ethical standards“.
Jasno v tom nemá ani Ministerstvo vnitra, které korupci charakterizuje jako zneužití postavení, které je spojeno s porušením principu nestrannosti při rozhodování, načež přiznává, že ani trestní zákoník pojem korupce nezná a soudy nepostihují korupci, ale trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných (přijetí úplatku, podplácení, nepřímé úplatkářství) nebo trestné činy úředních osob (zneužití pravomoci, maření úkolů, neoprávněné nakládání, zneužití informace, sjednání výhody, pletichy).
Protože Českou republikou dosud neratifikovaná Úmluva OSN proti korupci také nenabízí výslovnou definici korupce, českému myslivci nezbývá než vzít zavděk odborníkem nad odborníky, Transparency International: „Korupci lze definovat jako zneužití svěřených pravomocí za účelem získání nezaslouženého osobního (soukromého) prospěchu.“ Český myslivec tedy nabije a číhá. Na posed si může vzít k samostudiu „Protikorupční manuál pro občany“, kde se dočte, že korupce škodí zdraví společnosti. Jak ji pozná, kde má komoru a kam ji střelit, to v manuálu nenajde.
Protože rána jsou chladná, myslivec na číhané prochladne. Domů se vrací s prázdnou a s nudlí u nosu a při průzkumu CPI (index vnímání korupce) naštvaně zvýší index, protože nic nechytil.
Otázka zní: proč náš český usmrkaný myslivec nic nechytil ?
Odpověď: protože špinavé divoké prase si hraje na čistokrevné domácí prasátko.
V hledáčku není vidět, neboť je legálně růžové, gesetzlich rosa, legally pink.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.