DOMINIZACE

Sálim se vrátil ze Švýcarska s aktualizovanými mapami Evropy. Trendy, které se diskutují již více než deset let, nezaznamenávají žádná překvapení – to, co bylo zřejmé před deseti lety, se naplňuje předpokládaným směrem, spíše vyšší než nižší rychlostí. Do roku 2100 bude Evropa neobyvatelná.

Sálim si byl vědom, že predikce roku 2100 v podstatě nikoho nezajímá. V evropské společnosti neexistuje mocenská síla, která by s takovýni daty pracovala. Ti, kteří drží moc, pracují s horizontem volebního období, ti, kteří by chtěli držet moc, pracují s dvakrát delším obdobím, a ti, kteří vidí dále, o moc neusilují. A to všichni bez ohledu na to, co formálně říkají. Sociologická data si upravují tak, aby vyhovovala aktuálnímu uplatňování moci. Pokud mapy nevyhovují aktuální politice, ti, kteří drží moc, mapy přizpůsobují tak, aby aktuální politice vyhovovaly; ti, kteří by chtěli držet moc, mapy přizpůsobují tak, aby nevyhovovaly aktuální politice; ti, kteří o moc neusilují, mapy ignorují.

Sálim přivezl mapy České republiky. Dnes, v roce 2023, Sálim věděl, že něco jako Česká republika v roce 2100 nebude existovat. To ovšem neznamená, že nebude existovat český národ. Bude součástí většího územního celku, v rámci něhož bud formálně rovnoprávný, reálně však na úrovni 18. století. Centrem nebude ani Praha, ani Vídeň, nýbrž Kolín nad Rýnem. Ovšem za důležitější než geografické mapy Sálim považoval demografické mapy.

Není možné říct, že český národ bude obývat českou kotlinu. V souvislosti s bývalou Českou republikou se ve zprávě nejčastěji používal termín „dominizace“. Bývalé území Čech bude rozdrobené do mnoha drobných oblastí, připomínající etnická ghetta. Oblasti budou mít vlastní správu, jakou měla někdejší panství. Zajímavá byla mapa, která zobrazovala česká panství – etnický klíč není klíčem proto, že zapadá do etnického zámku, ale proto, že se chová jako rozlitá etnická rtuť.

Pozitivní zprávou bylo, že cosi, co se dnes nazývá zeleným údělem, zanikne v druhé polovině 21. století.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: DOMINIZACE

  1. It’s hard to come by well-informed people about this topic, however, you seem
    like you know what you’re talking about! Thanks

  2. vegtech.ca napsal:

    Your method of explaining the whole thing in this post is in fact good,
    every one be able to without difficulty understand it, Thanks a lot https://vegtech.ca/en/produit/remplisseur-de-boites/

  3. Have you ever thought about writing an e-book
    or guest authorijg on othber websites? I have a blog based upon on the same
    topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your
    work. If you are even remotelyy interested,
    feel free to srnd me an e-mail.

    Also visit my blog; cara bikin sambal terasi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.