SVĚT JE JAKO ÚL

Včelstvo je vysoce organizované společenství. Existuje v něm matka, jejíž úlohou je klást vajíčka, trubci, jejichž úlohou je oplodnit matku, a dělnice, jejichž úlohou je vykonávat pro včelstvo všechny ostatní potřebné práce. Včelstvo prosperuje a vyrábí med, ale mohlo by prosperovat ještě více. Pokud by se včely ještě více specializovaly, dokázaly by mnohonásobně zvýšit produkci medu. Metody, jak zvýšit produktivitu včelstva, jsou k dispozici.

V prvním kroku je možné přesvědčování. Včely jsou sezvány na školení, kde jsou jim prezentovány tabulky o tom, jaké zvýšení produktivity přinese jaké konkrétní opatření ve specializaci včel. Nebudou-li všechny matky, trubci a dělnice dělat totéž, ale každý jedinec se bude věnovat specializované činnosti, dokážou společně vybudovat úl za poloviční čas a s polovičními náklady. Je-li školení bez efektu, nastupuje tvrdší opatření.

Včely jsou opatřeny rozlišovacími páskami, které jim povolují vykonávat konkrétní činnost, zatímco jim zabraňují konat jiné činnosti. Je zřízena včelí policie, která kontroluje, zda každá jednotlivá včela dodržuje vykonávání práce, odpovídající její pásce. Včely, porušující specializaci, jsou pro ostudu vyvěšeny na tabuli necti.

V dalším kroku jsou zavedeny sankce. Na matku budou uvaleny sankce, pokud bude klást vajíčka do cizích úlů, na trubce budou uvaleny sankce, pokud budou obcovat s cizími matkami, a na dělnice budou uvaleny sankce, pokud budou pracovat pro čmeláky. V případě potřeby se budou sankce rozšiřovat a zpřísňovat. Před vykonáním jakékoli činnosti při budování úlu se bude zkoumat, zda činnost neodporuje nějaké sankci. Úl bude vybudovaný sice později, ale ideově čistě. Ideově čistá matka zvýší svou produkci netečných vajíček, ideově čistí trubci budou více obcovat s jinými ideově čistými trubci a ideově čisté dělnice zvýší svou agresi při hlídání česna.

Svět je jako úl – medu je stále méně a není radno do úlu bouchat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.