U PSYCHIATRA

Pokud bychom se stali psychiatrickým pacientem, dostavili bychom se (nebo byli dostaveni) do ordinace psychiatra. Co bychom v ordinaci viděli ? Uprostřed ordinace by stál stůl, ale viděli bychom stůl ? Za stolem by stálo křeslo, ale viděli bychom křeslo ? Do ordinace by dopadalo denní světlo oknem, ale viděli bychom okno ?

Nemáme ponětí, co bychom viděli. Možná bychom viděli stůl, křeslo a okno, možná bychom viděli hrocha, žirafu a medvídka koalu, možná bychom viděli něco jiného. I kdyby nám psychiatr vysvětloval, že toto je stůl, tamto je křeslo a támhleto je okno, jak si můžeme být jistí, že má pravdu ?

V psychiatrické ordinaci se nacházíme už déle než rok. Psychiatr nám vysvětluje, jaký je svět. Pokládá desky se zdravotním záznamem na hrocha, sedá si na žirafu a otevírá medvídka koalu. Nechápeme, proč to dělá. Když se ho zeptáme, mluví o demokracii. A taky o naší ochraně. Světu psychiatra nerozumíme.

Na deskách je napsáno „Programové prohlášení vlády“. Mysleli jsme si, že obstojíme v konkurenci dalších vyspělých zemí a dlouhodobě si zajistíme bezpečnou existenci a stále rostoucí životní úroveň. Nechápeme, proč konkurenci ztrácíme a proč jsme ve stále větším nebepečí a proč nám klesá životní úroveň. Mysleli jsme si, že nebudeme žít na dluh. Nechápeme, proč jsme stále zadluženější. Mysleli jsme si, že budeme mít kde bydlet a že naše děti budou mít dobré vzdělání. Nechápeme, proč bydlení ztrácíme a proč jsou naše děti stále hloupější. Mysleli jsme si, že náš život ve stáří bude důstojný. Nechápeme, proč je naše stáří stále beznadějnější. Mysleli jsme si, že psychiatr bude otevřený a transparentní a že nám nebude lhát. Nechápeme, proč se psychiatr šklebí a proč nám lže, že to medvídka koalu nebolí. Mysleli jsme si spoustu dalších věcí a bojíme se, co dalšího psychiatr položí na hrocha.

Spolkneme lež a další prášek na zklidnění. Psychiatr odstrčí žirafu, zavře medvídka koalu a bouchne pěstí do hrocha:
„Jsem koaliční psychiatr ! Je ve mně pět psychiatrů, takže zastupuji širokou skupinu obyvatel. Hájím zájmy všech občanů České republiky. I vaše zájmy, holoto !“

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: U PSYCHIATRA

  1. I am not certain the place you are getting your information, however great topic.
    I needs to spend a while studying more or working out more.

    Thanks for wonderful information I was on the lookout for this info for my mission.

  2. This post will assist the internet users for creating new blog or even a weblog from start to end.

  3. Sang napsal:

    great post, very informative. I ponder why
    the other experts of this sector don’t realize this.
    You should proceed your writing. I’m confident, you’ve a great readers‘ base already!

  4. wmbet444 napsal:

    Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
    I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

  5. wm777 napsal:

    Spot on with this write-up, I really think this site
    needs a lot more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the information!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.