SKALPEL, PROSÍM

31.3.2020 17:02 SKALPEL, PROSÍM
Nepřijde nám divné, že kardiochirurg neoperuje mozek a že neurochirurg neoperuje srdce. Nepřijde nám divné, že mírový manager zůstává v řídící pozici i v době krize. V prvním případě je absence našeho údivu pochopitelná, vždyť vysoká odbornost byla dosažena u chirurgů právě specializací. Ve druhém případě je podivné, že nám to nepřijde divné, neboť tzv. hard skills jsou u krizového managera odlišné od těch, jichž musí využívat mírový manager.
Pro opuštění zásad krizového řízení EM (emergency management) nemůže být příkladem zotavování čínské ekonomiky, protože její restart usnadňuje účast státu v ekonomice. U nás se však soukromé podniky budou spoléhat pouze na sebe, resp. měly by se spoléhat pouze na sebe (že to tak nebude, ukáže další mohutné kolo QE). V tom případě musí v čele soukromé firmy stát krizový manager. Mírový manager není krizový manager. Krizový management je vysoce odborná specializace stejně jako chirurgie mozku.
Prvním důvodem, proč mírový manager nemůže setrvat v době krize ve své funkci a musí být nahrazen krizovým managerem, je, že neprokázal schopnost řídit firmu tak, aby se firma krizi vyhnula. To se týká nejen vnitřních (vnitropodnikových) rizik, ale i vnějších rizik. Pro zdatného krizového managera neexistuje něco jako force majeure čili zásah vyšší moci.
Druhým, podstatnějším důvodem výměny je to, že pochopení vnějších krizí (katastrofy, stávky, válečné konflikty, pandemie, aj.) vyžaduje odlišnou bázi znalostí (hard skills) než jen technokratickou znalost technologického a ekonomického fungování soukromé firmy. Rozhodnutí krizového managera se vymykají standardním ekonomickým poučkám.
Budeme moci sledovat, kolik vlastníků beneficientů se rozhodne pro výměnu managerů. Zůstane-li mírový manager na pozici krizového managera – neboli podstrčí-li vlastník kardiochirurgovi pod ruce mozek – bude jasné, že krize (pandemie) bylo zneužito pro QE (kvantitativní uvolňování) a že je úplně jedno, co leží na operačním stole.
S balíkem natištěných peněz můžeme operovat i my. Skalpel, prosím.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.