NOVÝ JEDNACÍ JAZYK

31.1.2020 19:12 NOVÝ JEDNACÍ JAZYK
Dnes ve 23:00 opustí Evropskou unii 64 miliónů Evropanů, mluvících rodilou angličtinou, a v Evropské unii zbyde 4,6 miliónů Evropanů, mluvících rodilou angličtinou, což bude přibližně 1% všech Evropanů v Evropské unii, zatímco přibližně 20% dalších zbývajících Evropanů v Evropské unii bude mluvit jiným rodilým jazykem. Vedou se vášnivé diskuse (aufgeregte Diskussionen) o tom, který jazyk by se měl stát vedoucím jednacím jazykem (führende Verfahrenssprache) Evropské unie.
Návrh, aby novým jednacím jazykem byla neutrální latina, neprošel, když se ukázalo, že plynně latinsky hovoří pouze kuchař z parlamentní kantýny a na slovo „fracture“ si vzpomnělo jen pár europoslanců, kteří si zlomili nohu na schodech, namazaných odcházejícími britskými odpadlíky. Navíc drtivá většina poslanců neznala význam a smysl „Dubito ergo cogito ergo sum„. Latina byla zamítnuta.
Europoslanec Lingua Artficialis přišel s nápadem vytvořit umělý jazyk Evropské unie, který by nikoho neurážel a neodsouval na vedlejší kolej. Strhla se jazykovědná bitva, jak by se v umělém jazyku formulovala klíčová slova jako „dotace“ či „prebenda“, aby jim rozuměli všichni rodinní příslušníci. V nastalé hádce úplně zaniklo, že Artificialis si tropí žerty a že se tiše ze sálu vytratil. Umělý jazyk byl zamítnut.
Europoslanec Samuel Morse přednesl další návrh, ale ten se nedostal ani k projednávání, neboť si sněmovna neuvědomila, že ťukáním do poslanecké lavice Morse právě návrh podává. Pozornost (Aufmerksamkeit) se stočila zpět k racionálním návrhům (verhältnismäßige Vorschläge). Jako výraz maximální ušlechtilosti a lidského respektu byl nakonec odhlasován finální návrh.
Novým vedoucím úředním jazykem Evropské unie bude jidiš. Jidiš sdílí značnou část slovní zásoby s němčinou a oba jazyky se sobě podobají i gramaticky. Symbolika je zřejmá.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.