ZPEVNĚNÍ HRADEB

31.3.2018 14:49 ZPEVNĚNÍ HRADEB
„Řada z vás zaregistrovala status Knihupectví Karolinum, kterým propagovalo prodej xenofobní knihy Petra Hampla ‚Prolomení hradeb‘, vydanou xenofobním spolkem Naštvané matky. Něco takového je naprosto nepřijatelné a je třeba požadovat, aby se to nedělo…“
(David Pavlorek, člen Akademického senátu FF UK v Praze)
a dále pokračuje: „Byl to jasný fail a je třeba požadovat po vedení univerzity, aby zasáhlo…Rád bych na tomto místě proto poděkoval Samu Zajíčkovi za to, že na celou záležitost upozornil rektora univerzity, který…promptně reagoval, protože knihkupectví nejenže smazalo daný status, ale knihu take stáhlo z distribuce…Propagace této knihy budila negativní konotace…“
Knihkupectví Karolinum, zřízené Univerzitou Karlovou (IČ 00216208), skutečně již knihu ‚Prolomení hradeb‘ v nabídce nemá. Je v pořádku, že koncil se nebude podílet na šíření Viklefových spisů. Jako majitel knihkupectví bych jednal stejně. Zvláště pokud bych stejnou knihu našel zhruba o 800 metrů dál v knihkupectví Knihy Dobrovský.
Negativní konotace je ovšem zrádná věc.
Sebastian Kurz ještě jako rakouský ministr zahraničí v roce 2016 vyzval k okamžitému zákazu distribuce koránu. („Maβnahmen gegen Symbole einer Gegengesellschaft wie Vollverschleierung und Koran-Verteilung durch Salafisten.“, S.Kurz, 12.10.2016)
Neuspěl, ale rozpoutal debatu o přípustném překladu koránu, který by nepodporoval ultrakonzervativní islám – radikální salafismus. („Gruppen wie ‚Lies!‘ verteilen dabei einen Koran, der sich auf eine Übersetzung des deutsch-ägyptischen Autors und Übersetzter Muhammad Rassoul stützt, die…leicht lesbar ist und inhaltlich für die ultrakonservative Auslegung des Koran der Salafisten interesent sein dürfte.“, P.Donnerbauer, 24.4.2017)
Jako kancléř uspěl alespoň se zákazem distribuce koránu na veřejných místech („ein Koranverteilungsverbot im öffentlichen Raum“, Integrationspakets).
Negativní konotace: Univerzita Karlova, šiřitelka vzdělanosti v její rozmanitosti a všestrannosti, zpevnila hradby a staví ‚xenofobního‘ Petra Hampla na roveň s radikálními salafisty.
Pan Pavlorek uzavírá vyzvou: „Prosím, neváhejte se obracet na mě a další vaše zástupce v rámci akademické samosprávy a upozorňujte nás na problémy, kterých si třeba sami nevšimneme.“ Třeba jestli pan Hampl nenosí (v Rakousku zakázanou) burku.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.